Kako očistiti mašinu za veš?

  • 4.11.2017.
Kako očistiti mašinu za veš?

Sveže oprani veš. Izuzetno mirišljav prašak i omeškivač. Ipak, kada izvadite veš iz mašine, on ne miriše već ima neprijatan miris. Zašto je to tako?

Zato što je i mašini za veš povremeno potrebno temeljno čišćenje. Čista veš mašina je garancija za čist i mirišljav veš. Da li znate kako je pravilno i temeljno očistiti?

Domaći recept: soda bikarbona i alkoholno sirće

Ako mislite da će vaš veš uz više praška i omekšivača jače da miriše, varate se. U mašini za veš se gomila velika količina deterdženta, omekšivača i prljavštine te se morate potruditi da povremeno mašinu očistite od svih tih nečistoća.

Da bi vaša mašina bila temeljno očišćena i da bi vam tek opran veš mirisao, upotrebite sasvim jednostavnu kombinaciju domaćeg sredstva za čišćenje: sodu bikarbonu i alkoholno sirće.

I kakav je postupak?  

Bitno je da prvo očistite pregrade u koje sipate prašak i omekšivač jer se tu nakupi najviše plesni, gljivica i bakterija. Uklonite deo koji se skida, namočite ga u vodu sa soda bikarbonom i sirćetom te detaljno izribajte četkicom.

Zatim u dozer sipajte sodu bikarbonu, a u deo za omekšivač sipajte sirće. Malo sode bikarbone i sirćeta sipajte direktno u bubanj mašine. Pokrenite mašinu na prazno, da opere ceo program iskuvavanja na najvišoj temperaturi (90 stepeni). Na ovaj način ćete se osloboditi neprijatnih mirisa i nagomilanog deterdženta sa omekšivačem, plesni kao i ostalih nečistoća. Alkoholno sirće je odlično za dezinfekciju jer očisti bubanj mašine za veš, crevo, a uklanja i vodeni kamenac.

Da li znate?

Praškovi za veš su izuzetno agresivna sredstva. Petočlana porodica u proseku bi trebalo da potroši  oko tri kilograma praška. Pomislite koliko praška vi trošite. Ubeđeni smo da tu granicu uveliko premašujete. Ukoliko primetite da voda preterano peni, zasigurno ste stvili previse praška. Obzirom da su moderne mašine za veš najčešće štedljive, u bubanj ubacuju i manje vode. Previše praška i premalo vode znači da će na vašem vešu ostati veće količine deterdženta.

Deterdžent u prahu je mnogo bolji od tečnog iako mnogi ne dele ovo mišljenje.Tečni deterdžent na duže staze na vešu ostavlja mastan sloj što može biti iritirajuće za kožu, a pre svega kod osoba koje imaju poteškoća sa kožnim alergijama.

Umesto omekšivača možete upotrebiti i alkoholno sirće jer je ono prirodni omekšivač vode i materijala. Po želji možete da dodate i par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Nakon svakog pranja je bitno da mašinu ostavite da miruje toliko dugo koliko dugo je radio poslednji program. Ujedno, vrata mašine morate ostaviti otvorena da bi se u celosti osušila unutrušnjost. Na taj način ćete ujedno sprečiti pojavu neprijatnog mirisa.

 

Share News