Vitapur vodič za kupovinu jastuka


Pripremili smo za vas jedan informativan vodič za pravilan odabir odgovarajućeg jastuka. Ukoliko loše spavate na postojećem jastuku, trebalo bi da prilikom kupovine novog uzmete u obzir nekoliko bitnih faktora. Jastuci se dele prema materijalima od kojih su napravljeni, prema položajima spavanja, prema obliku i prema uzrastu i težini osobe. Pročitajte naš vodič i izaberite odgovarajući jastuk koji će vam obezbediti udoban, miran i zdrav san.

Položaji spavanja

1. Da li je prilikom odabira jastuka važno da li spavam na stomaku, leđima ili boku?

Da! Vaš položaj tela tokom spavanja je veoma važan pri izboru odgovarajućeg jastuka. Za one koji često spavaju na stomaku biće prikladni mekši jastuci. Za one koji spavaju na leđima odgovaraće srednje - meki, a za one koji vole da spavaju na boku najbolji izbor su jastuci sa čvršćom stukturom kako bi obezbedili bolju potporu glavi i vratu.

Preporučeni izbor

Za spavanje na stomaku preporučujemo jastuke punjene mekim poliesterskim vlaknima, prirodnim guščjim perjem ili svilom.

Za spavanje na leđima preporučujemo jastuke punjene sa malo čvršćim poliesterom ili mešavinom guščjeg paperja i perja.

Spavanje na boku iziskuje jastuke izrađene od memorijske pene i čvršćeg lateksa, kako bi obezbedili pravilnu potporu vratu i glavi.

2. Koji tip jastuka treba da izaberem? Klasični, anatomski ili ortopedski oblik?

Oblik jastuka je takođe veoma važan činilac da bi se uspostavio dobar i miran san. Jastuci klasičnog oblika su pogodni za sve pozicije za spavanja.
Anatomski jastuci pružaju optimalnu podršku i pogodniji su za one koji vole da spavaju na boku ili leđima. Preporučuju se i osobama koje imaju bolove u leđima jer anatomski oblik jastuka pruža optimalnu potporu za pravilan položaj kičme.

Anatomski jastuci / Ortopedski

Anatomski oblik jastuka je posebno pogodan za one koji većinu vremena spavajući na leđima ili na boku. Zbog svog posebnog dizajna pružaju podršku vratu, samim tim i cela kičma formira pravu liniju i zauzima pravilan fiziološki položaj. Vratni mišići i pršljenovi su oslobođeni pritiska i time se eliminiše bol i omogućava miran san.

Klasični jastuci

Klasični jastuci su pogodni za sve položaje spavanja, i odličan su izbor za osobe koje imaju naviku da presavijaju jastuk tokom spavanja, gužvaju ga ili uvlače ruke ispod njega. Neki klasični jastuci imaju opciju oduzimanja ili dodavanja određene količine punila, kako bi bili zadovoljeni specifični zahtevi vašeg tela. Time konfigurišete visinu i tvrdoću koja savršeno odgovara baš vama.

3. Da li je bolje spavati na jastuku koji je ispunjen veštačkim ili prirodnim punilom?

Svaki filer, bilo da je prirodni ili veštački materijal, ima svoje prednosti i mane. Ali, idemo korak po korak. Od punila zavisi čvrstina jastuka.
Tako jastuci sa prirodnim i veštačkim punilima imaju brojne prednosti, pa vaš izbor zavisi od toga kako želite da spavate. Jastuci ispunjeni prirodnim materijalima nude specifičnu podršku, dok punila napravljena od sintetičkih vlakana mogu da stvore bilo koji stepen čvrstine. Na primer: ako spavate na boku, vi ćete obezbediti odgovarajuću podršku kako jastukom od memorijske pene tako i jastukom od lateksa. Ako više volite da spavate na stomaku, vaše potrebe najbolje će zadovoljiti meka sintetička vlakna ili guščije paperje. I tako dalje...

Koje su prednosti i mane prirodnog i veštačkog punila jastuku? Koji da izaberem?

Prirodni fileri
Sintetički fileri
Mekani i udobni Udobni i topli, lagani
Prozračeni, koža odlično diše, pomažu u sprečavanju prekomernog znojenja, antialergeni Odgovaraju osobama koje su sklone alergijama
Dobra potpora glavi i vratu Jednostavno pranje i održavanje

4. Koja navlaka na jastuku će mi najviše odgovarati?

Navlake na jastucima takođe mogu biti napravljene od prirodnih ili sintetičkih materijala, ili njihove kombinacije. Kao što je opšte poznato, i prirodni i veštački materijali, sa svojim specifičnim karakteristikama, imaju svoje prednosti i mane. U izradi navlaka za jastuk, međutim, preferiramo one od prirodnih materijala, jer je važno da jastuk „diše“, vazduh cirkuliše te se tako reguliše prekomerno znojenje tokom spavanja, a čime se, opet, obezbeđuje prijatan i komforan san tokom cele noći. Od prirodnih materijala koji imaju odlične karakteristike, važne za zdrav i kvalitetan san, preporučujemo bambus, konoplju i svilu.

Tkanine od konoplje su savršen izbor za jastuke iz nekoliko razloga:
- ne apsorbuju neprijatne mirise i daju osećaj svežine
- prirodno su otporne na buđ i mikrobe
- sama tkanina od konoplje je vrlo otporna i ima duži vek trajanja
- starenjem postaju mekše bez gubljenja pozitivnih atributa
- pružaju mogućnost efikasnog provetravanja i odstranjivanja viška vlage

Bambus je antialergijski i antibakterijski materijal.

Koži prijatna vlakna od bambusa odlično apsorbuju vlagu i pružaju maksimalnu udobnost i prijatnost svima koji imaju problem sa prekomernim znojenjem tokom spavanja.
Svila je, pored toga što je izuzetno nežna i mekana, izuzetno prozračen prirodni materijal i ima sposobnost da reguliše temperaturu. Kada je hladno - svila greje, a kad je toplo – svila hladi. Svila efikasno održava temperaturu koja prija telu i sprečava znojenje.
Ako ste u potrazi za povoljnijim cenama pri izboru jastuka, ne brinite - i tkanina od veštačkih materijala mogu biti odličan izbor. Kod takvih jastuka su najbolji oni koji imaju specifičan klimatski modul i omogućavaju odličnu prozračenost jastuka.

5. Da li je za udobno spavanje tokom noći takođe važna visina jastuka?

Da. Visina potpore za glavu čini značajan uticaj na san tokom noći. U širem smislu, niži jastuci  su pogodni za odrasle prosečne širine ramena, a viši za odrasle sa širokim ramenima. Postoje različiti jastuci prilagodljivi po visini i tvrdoći:

Jastuk za spavanje na leđima
Oblik i visina potpore za glavu se prilagođavaju za osobe prosečne širine ramena, i najbolji su za spavanje na leđima ili na boku. Za pravilan položaj tela i jutra bez bola u vratu.


Jastuk za spavanje u svim pozicijama
Pravi izbor za one koji vole da spavaju na stomaku, leđima ili na boku. Jastuk sa podesivom visinom i tvrdoćom je pogodan za udoban san u bilo kom položaju.

Jastuk za spavanje na boku/strani
Za osobe koje imaju široka ramena i često spavaju na boku.  Visina potpore za glavu je prilagođena širim ramenima, time se smanjuju bolovi u ramenima i vratu.


Ako niste sigurni koja visina jastuka je najpogodniji za vas - izaberi jastuk sa podesivom visinom. Ili nas kontaktirajte na broj telefona: 011/31-22-842, rado ćemo vam pomoći.


6. Kako da izaberete jastuk za bebu ?

Kada birate odgovarajući jastuk za dete treba posebno voditi računa o pravilnom obliku i visini jastuku. Dečiji jastuci treba da imaju poseban dizajn koji omogućava pravilno pozicioniranje tela deteta. Veličina i dužina jastuka takođe moraju biti prilagođeni detetu. Posebno obratite pažnju na to da jastuk i navlaka budu perivi i napravljeni od prozračenih materijala jer će tako dete spavati udobnije i u optimalnih higijenskim uslovima.

7. Na šta još moramo da obratimo pažnju kod biranja jastuka?

U svakom slučaju, poželjno je da izaberete jastuk koji može da se pere. Neki mogu da se peru u potpunosti, uključujući i filer, dok se kod drugih pere samo navlaka. Oba su dobar izbor jer se mogu održavati čistim i svežim.
Ako patite od alergija onda definitivno vaš izbor treba da budu antibakterijski i antialergijski jastuci. Ako patite od nesanice, nabavite jastuk sa jezgrom od lekovitog bilja. Lavande na primer, jer:

- poboljšava kvalitet sna
- umiruje nervni sistem i opušta
- ima antidepresivno dejstvo

Kamilica pruža mirniji i dublji san, ublažava stres i napetost, smiruje i njen miris otelotvoruje radost i ushićenje.

8. Kako da znam da je vreme za kupovinu novog jastuka?

Preporučuje se da se jastuk menja na svake tri godine jer se u njemu tokom godina skuplja dosta prašine, znoja i epitela kože koji su hrana za grinje koje nastanjuju jastuk. Grinje negativno utiču na zdravlje, jer izazivaju alergije i čak su čest uzrok plućnih bolesti. Stoga je neophodno odabrati novi jastuk koji će doprineti zdravom spavanju. Zato redovno menjajte jastuk jer će samo jastuk u "dobrom stanju" pružiti adekvatnu podršku za glavu i vrat.