Vodič za odabir pokrivača

Kako odabrati odgovarajući pokrivač veroatno je prvo pitanje koje sebi prvo postavimo pre kupovine novog pokrivača. Zato smo pripremili vodič koji će vam pomoći u odabiru odgovarajućeg pokrivača za vas.

VITAPUR nudi širok izbor pokrivača, izrađenih od prirodnih ili sintetičkih materijala, za toplije ili hladnije dane. Sve njih odlikuju visoko kvalitetni materijali i vrhunska proizvodnja. Iz raznovrsnog izbora Vitapurovih pokrivača pronaći  ćete za sebe pokrivač koji će vas prijatno grejati  i kojim ćete se umotati i utonuti u miran i spokojan san.

Odabir pokrivača prema temperaturi sobe

Odaberite pokrivač prema temperaturi svoje sobe i svojstvima pokrivača. Vitapurovi pokrivači testirani su u različitim uslovima. U slučaju da imate nižu telesnu temperaturu ili vam je uvek hladno, predlažemo da odaberete pokrivač primeren za niže sobne temperature.

Svi smo različiti i naše potrebe su različite. Neki imaju dosta sopstvene topline, dok drugima neće smetati ukoliko se pokriju pokrivačem. Stoga je pri odabiru pokrivača takođe važno uzeti u obzir karakteristike telesne temperature.

Deblji pokrivač ne garantuje obavezno i više toplote u krevetu. Toplota zavisi i od toplote izolacije materijala pokrivača. Prirodna vlakna mogu zadržati više vazduha od sintetičkih materijala, zato su pokrivači izrađeni od prirodnih materijala sa istim volumenom i težinom kao sintetički, topliji i pružaju više topline. Tako će na primer zimski pokrivač s guščijim paperjem biti lakši i jednako topao kao sintetički pokrivač , primeren za niske sobne temperature.

Kao što smo već spomenuli, postoje pokrivači različite težine i toplota koje pružaju, te pri odabiru odgovarajućeg pokrivača za sebe razmislite da li ste zimogrožljivi ili ste od onih kojima je često vruće. Pritom ne zaboravite obratiti pažnju na svoju sobnu temperaturu.

Savet: Ukoliko ne želite menjati pokrivač svakog godišnjeg doba (tj. zimski pokrivač za hladnije mesece i laganiji za letnje), razmislite o kupovini celogodišnjih pokrivača, koji su ponekad dizajnirani kako bi se omogućilo spajanje dva pokrivača praktičnim drikerima, te tako dva laganija pokrivača možete transformisati u jedan topliji, zimski.

Obratite pažnju na dužinu pokrivača

Dužina pokrivača zavisi od vaše visine i veličine kreveta na kojem spavate. Takođe je važno da li pokrivač delite sa partnerom ili ga imate samo za sebe. U slučaju da pokrivač delite, potreban vam je veći pokrivač.

Međutim, pre svega je važno da dimenzije pokrivača odgovaraju dimenzijama vašeg kreveta. Kupite pokrivač koji odgovara vašem krevetu i spava ćete udobnije. Ukoliko želite dodatnu udobnost, razmislite o kupovini nešto većeg pokrivača.

Olakšajte sebi posao pri odabiru širine i dužine vašeg pokrivača uz pomoć sledeće tabele:

Dimenzije okvira za krevet

Odgovarajuća dimenzija pokrivača

80 x 190 cm

135/140 x 200 cm

90 x 200 cm

135/140 x 200 cm

120 x 200 cm

200 x 200 cm

140 x 200 cm

200 x 200 cm

160 x 200 cm

220 x 220 cm

180 x 200 cm

250 x 200 cm

200 x 200 cm

250 x 220 cm

 

Savet: U zavisnosti od veličine pokrivača, odaberite odgovarajuću veličinu posteljine. Tako se pokrivač neće 'gužvati' u nedovoljno velikoj posteljini. Sa pravom dimenzijom posteljine spava ćete udobno, a Vaš pokrivač će uvek biti na mestu.

Prilikom odabira važno je punjenje pokrivača: prirodni ili sintetički materijal?

Sledeći izbor, koji nije ključan za prijatan san, je izbor materijala od kojih je izrađen pokrivač. Za većinu ljudi je svejedno spavaju li pod pokrivačem od prirodnih ili sintetičkih vlakana.

Svako punjenje ili tkanina, bilo od prirodnog ili sintetičkog materijala, ima svoje prednosti, ali i nedostatke, ali svi Vitapurovi pokrivači pružaju udoban i kvalitetan san. Pokrivači od prirodnih ili sintetičkih materijala imaju svoje prednosti, ali i nedostatke, tako da samo od vas zavisi kojim materijalom želite biti pokriveni tokom spavanja. Na kraju krajeva - to je u potpunosti vaš izbor, zavisno od vaših potreba, "ukusa" i financijskih mogućnosti.
Pokrivači od sintetičkih vlakana primereni su za osobe sklone alergijama i astmatičare, jer ne uzrokuju alergije (neki prirodni materijali mogu izazvati alergije), dok pokrivači od prirodnih materijala dopuštaju vašoj koži da 'diše' i osiguravaju više toplote sa manje punjenja. Rezultat svih Vitapurovih pokrivača je praktično isti - udoban san.

Pokrivači od prirodnih materijala

Pokrivači od sintetičkih materijala

PLUS

- Više topline sa manje punjenja

- Koža 'diše', prozračenost, pomaže sprečavanju prekomernog znojenja

MINUS

- Neki pokrivači nisu primereni za osobe sklone alergijama i astmatičare (npr. guščije paperje)

PLUS

- Odličan izbor za osobe sklone alergijama i astmatičare

- Jednostavno održavanje

MINUS

- Slabija toplotna izolacija

 

Ukratko o karakteristikama prirodnih i sintetičkih materijala od kojih su često izrađeni ili punjeni pokrivači:

Svila

Svila je antialergijska i izuzetno prozračena tkanina, koja pomaže sprečavanju prekomernog znojenja.

Vuna

Vuna reguliše toplotu, odlično upija vlagu i primerena je za reumatičare.

Paperje

Guščije paperje je sinonim za lak i topao pokrivač. Takvo će biti i vaše spavanje sa paperjem – udobno i toplo.

Bambus

Bambus ima mnoge prednosti za dobar san: antialergijski je i antibakterijski materijal, savršen izbor za sve koji se znoje tokom spavanja, te je izuzetno prijatan za kožu.

Kamilica

Poznata je po svojim brojnim prednostima. Njen miris je miris radosti. Kamilica efikasno umanjuje nesanicu i ublažava stres.

Lavanda

Nežan i uprijatan miris lavande brzo će vas uljuljati u dubok i miran san. Miris lavande dokazano ima umirujući efekat na spavanje.

Tencel

Tencel® je napredno vlakno, od prirodne celuloze. Tencel® vlakna su prijatna za kožu te odlično upijaju vlagu.

Napredna i inovativna sintetička mikrovlakna

Antibakterijski i antialergijski materijal, negostoljubiv prema grinjama, razvijen do te mere, da je odlična alternativa prirodnim materijalima. Visokokvalitetna mikrovlakna osiguravaju toplotu i mekoću, a pokrivači napravljeni od takvih materijala su u potpunosti perivi.

Održavanje i ono na šta moramo obratiti pažnju prilikom pranja pokrivača?

Pre pranja pokrivača, izvadite ga iz posteljine. Pažljivo proverite sve oznake za održavanje. Uverite se da se pokrivač može prati u mašini i na koliko stepeni ° C ili se može prati samo ručno. Ne zaboravite proveriti može li se pokrivač sušiti u mašini za sušenje veša i na kojoj temperaturi se može peglati.

Pre nego što pokrivač stavite na pranje, proverite koje sredstvo za pranje smete koristiti. Nije svaki materijal primeren za bilo koju vrstu sredstva za pranje. Ako niste sigurni da li smete koristiti običan prašak za pranje, radije koristite sredstva za osetljive tkanine. Pokrivač složite u mašinu presavijen na pola, po dužini. Tako ćete ravnomerno rasporediti težinu.

Mnoge pokrivače nakon pranja možete sušiti u mašini, ali to ponekad i nije najbolji izbor, jer može doći do oštećenja tkanine. Preporučuje se sušenje na vazduhu, ali ne na direktnom suncu.

Važno je da se pranjem osigura maksimalna čistoća i svežina vašeg pokrivača, koji koristite čak trećinu svog dana.

Takođe se preporučuje da se pokrivač redovno vetri, kako bi se osigurala stalna svežina spavaće okoline.

Uvek uzmite u obzir najmanje dve stvari:

- Držite se uputstva za održavanje koje se nalaze na etiketi

- Pokrivač nakon pranja, osušite i prozračite pre ponovnog korištenja