Vodič za kupovinu dušeka

Vodič
za kupovinu dušeka

Razmišljate da kupite novi dušek i u moru ponuda ne znate koji da odaberete.

Pred vama je kratak vodič u obliku 12 pitanja i odgovora koji će vas dovesti do pravog odabira dušeka.

Kada je pravo vreme da zamenite vaš stari dušek?

Dušek nakon višegodišnje upotrebe izgubi svoju funkcionalnost, ukoliko uočite neki od sledečih znakova onda je vreme da razmislite o kupovini novog dušeka.

Ako na dušeku osećate ulegnuće, znači da je dušek dotrajao.

Dušek pokazuje višegodišnje znakove upotrebe koji se pojavljuju u vidu izlizanosti i istanjenosti.

Ako dok spavate osećate kako se Vaš partner pomera, znači da je dušek izgubio svoju čvrstoću i potporu.

Dušeci stariji od 7 godina ne pružaju dovoljnu potporu zbog pohabanosti.

Da li ste znali da je takođe potrebno zameniti dušek iz higienskih razloga?

Ako je vaš san nemiran i ako su za vama bezbrojne neprospavane noći, za to može biti kriv jedan od sledečih razloga:

Grinje
Oslobodite se od grinje u svom dušeku. U dušeku koji je star više od 7 godina, može da se nakupi više od 10 miliona grinja.
Znoj
Za 7 godina u dušeku može završiti oko 7 litara znoja.
Mrtva koža,
Svake noći u krevetu završi oko 1,5 g. mrtve kože i peruti, za 7 godina to je skoro 4 kg.
Temperatura u spavačoj sobi
Temperatura u spavaćoj sobi za mirno spavanje je između 14 i 23 stepena.
Zagušljivost,
redovno luftiranje prostora je potrebno za idealnu vlagu u vašoj spavaćoj sobi od 40 do 60%.
Prevrući pokrivači i posteljina.
Posteljinu i pokrivače prilagodite godišnjem dobu, a kako bi dušek ostao suv i preko noći, koristite kvalitetne i prirodne materijale čime ćete smanjiti znojenje.
Dotrajali jastuk.
Priporučeni životni vek jastuka je 3 godine. Nakon ovog perioda jastuk treba zameniti.

Da li je visina dušeka važna?

Kada donosite odluku o tome koja bi trebalo da bude visina jezgra, morate uzeti u obzir da su dušeci sa višim jezgrom udobniji, jer vaša ramena i kukovi mogu udobnije utonuti u dušek, a lumbalni deo ima bolju podršku.

Viši dušek 18 cm i više: Pruža najviše udobnosti i primeren je za osobe jače konstitucije.

18 cm

Srednje visoki dušek 16 cm i više: Pruža optimalnu udobnost i potporu kičmi.

16 cm

Niži dušek, 14 cm i više: Pruža optimalnu potporu deci i i mladima, kao i vitalnim osobama koje nemaju probleme sa kičmom.

14 cm

Koje dimenzije odabrati?

10 cm

Dušek mora da bude najmanje 10 cm duži i širi od dimenzija vašeg tela, Naši Hitex dušeci su dostupni u svim standardnim dimenzijama.

Koju tvrdoću dušeka da odaberete?

Pogodna tvrdoća dušeka zavisi od vaše telesne težine. Osobama sa manjom telesnom težinom preporučujemo mekše dušeke, a osobama sa većom telesnom težinom tvrđe dušeke. Hitex dušeci od pene namenjeni su osobama do 95 kg, a dušeci sa oprugama su pogodni za sve telesne težine.

Da li imate problema sa kičmom?

Obavezno izaberite dušek sa više jezgara, jer to znači da se krevet sastoji od više različitih tvrdoća po dužini. Ležaj je u lumbalnom delu najtvrđi i na taj način podupire vašu kičmu. U bočnom i ramenom delu, ovi dušeci su mekši i omogućavaju telu da na tim delovima udobno utone. Na ovaj način, vaše telo je pravilno podržano i zauzima ispravan fiziološki položaj, koji eliminiše bol.

Koje letvice za krevet odabrati?

Dušek nakon višegodišnje upotrebe izgubi svoju funkcionalnost, ukoliko uočite neki od sledečih znakova onda je vreme da razmislite o kupovini:

Za dušeke od pene i lateksa obavezna je upotreba stegnutih fleksibilnih letvica.. Takvo letvičasto dno pruža veću udobnost, pravilnu potporu telu tokom spavanja, sprečava ulegnuće dušeka i ne zadržava vlagu, a samim tim mu obezbeđuje i odgavarajuću ventilaciju.

Kod dušeka sa oprugama je obavezna upotreba fiksnih letvica zbog fleksibilnih đepnih oprugama.. Takva rešetkasta osnova osigurava čvrstoću i stabilnost, jer svojom gustinom i masivnošću može da podnese još veća opterećenja, obezbeđujući tako duži radni vek dušeka.

Da li je za bračni krevet bolje kupiti dušek sa jednim većim jezgrom (180x200 cm) ili sa dva odvojena manja jezgra (2 x 90x200 cm)?

Bračni dušek sa dva odvojena jezgra, je bolji u smislu održavanja i prilagođavanja telu. Može se desiti da vam je posteljina za bračni krevet, preglomazna za veš mašinu koju posedujete, te to otežava održavanje. Ova inovacija je idealna za partnere sa različitim navikama spavanja. Jedna strana kreveta se podesi da bude tvrđa, druga da bude mekša ili ih podesite da budu iste tvrdoće. Jezgro se nalazi u jednoj navlaci koja je kompaktna, pa ne dolazi do uleganja na sredini dušeka. U slučaju da vam smeta mesto spoja dva dušeka, preko njih se može staviti naddušek ili zaštita za dušek, što će vam omogućiti potpunu udobnost.

Okrećete se u krevetu?

Čovek se tokom spavanja prosečno okrene čak oko 40 puta. Pri tome, dušek treba da se brzo prilagodi, kako bi pritisak ponovo bio ravnomerno raspoređen po celom telu. Dušeci od pene su pravi izbor jer se, usled svoje elastičnosti, brzo prilagode novom položaju spavanja. Dobro rešenje su takođe dušeci sa džepičastim oprugama, koji imaju dodatni sloj memorijske pene.

Da li patite od alergija?

Navlaka dušeka MemoSilver je tretirana jonima srebra, koji obezbeđuju najviši nivo higijene i stvaraju čisto i sveže okruženje za spavanje, stoga je pogodan i za osetljivije ljude, alergičare i astmatičare. Na svim dušecima od pene, navlaka se skida i pere, što je vrlo bitno za ljude sklone alergijama.

Kupujete dušek za svog adolescenta?

Sa obzirom na to da se telo vašeg adolescenta još uvek razvija, pogodan mu je krevet sa jezgrom visokim 16 cm i uklonjivim i perivim pokrivačem (adolescenti se češće znoje, takođe uče na krevetu, jedu…).

Kupujete krevet ili dušek sa dužim vekom trajanja?

Proverite koliko godina garancije ima krevet koji gledate. Ako prodavac garantuje proizvod samo jednu godinu ili dve, to znači da je i očekivani životni vek kreveta vrlo kratak.
Svi Hitex kreveti imaju 10-godišnju garanciju. (Koriščenjem odgovarajuće letvice)..

Pogledajte ponudu naših dušeka i proverite da li imaju sve kvalitete koji su neophodni za vas. Kako da budete 100% sigurni da ste izabrali savršen dušek? Teško. Da li je novi dušek zaista savršen za vas i za vaše navike, znaćete tek posle nekoliko noći spavanja na njemu. Zbog toga, nudimo testni period od 14 dana, nakon koga možete zameniti dušek za drugi model ili tražiti povraćaj novca.

Dokazano: Na Hitex dušecima se bolje spava.

Da li vaš izbor dušeka utiče na kvalitetan i zdrav san, pitanje smo postavili u istraživanju koje smo organizovalim sa privatnim fizioterapeutom, Matejom Čeboklje. U istraživanju je anketirano 985 ispitanika od kojih je 26 prijavljenih dobilo priliku da testira dušeke Hitex.

85 % ispitanika dokazano bolje spava.
54 % ispitanika su tokom noći smanjili prosečan broj otkucaja srca.
72 % ispitanika ima ima manje smetnji u toku sna.
36 % ispitanika se u toku noći manje okreće i budi.
60 % ispitanika ima manje problema sa jutranjim umorom.
44 % ispitanika se bolje oseća nakon buđenja.
60 % ispitanika oseća manju potrebu za spavanjem u toku dana.


Dokazali smo, da se na novom dušeku Hitex, 44% testiranih osećalo bolje nakon spavanja, 60% je imalo manje problema sa jutarnjim umorom, dok je čak 85% bolje spavalo. Više o istraživanju uticaja Hitex dušeka na kvalitet spavanja