Koliko često treba menjati peškire

  • 22.5.2017.
Koliko često treba menjati peškire

Koliko često treba menjati peškire? je pitanje sa kojim ste se sigurno sretali do sada. Pa, šta mislite, posle kog vremenskog perioda je preporučljivo zameniti peškire? Budite razumni, držite se svojih odluka ali morate znati da postoje neka osnovna pravila, o kojima vam danas pišemo. Sigurno će vam koristiti.

U hotelima ćete primetiti obaveštenje da peškire možete koristiti više puta, ukoliko nisu isflekani ili imaju vidljivo prljavih delova, čime se doprinosi manjoj potrošnji vode, deterdženta i električne energije. Iako peškirima brišemo telo koje je oprano i čisto, ili ruke i lice, svakako ih ne možemo koristiti u nedogled. Na peškirima se skupljaju odumrle ćelije kože i dlačice a vlažan peškir je idealna podloga za razvijanje buđi u kupatilu.

Peškire uvek dobro osušite.

Period zamene peškira zavisi od pojedinca. Međutim, nemojte ih koristiti predugo ili ih zameniti tek kad počnu da imaju neprijatan miris na vlagu i buđ. Peškire je preporučljivo zameniti 1 do 2 puta nedeljno. Posle svake upotrebe, peškire dobro osušite kako se u njima ne bi razvijala buđ. Ukoliko nemate prozore na kupatilu, peškire obavezno iznesite na terasu ili prosučite na prozoru. Nemojte ih sušiti složene, već ih raširite kako bi u celini mogli da se osuše.

Peškire za brisanje ruku menjajte češće.

Važno je da peškire koje koristite više puta tokom dana, menjate na svaka 2 dana. Priemer takvih peškira su peškiri koje koristimo za brisanje ruku.

U slučaju da ste bolesni, peškire menjajte svakodnevno.

Ukoliko ste bolesni vi ili neki član vaše porodice, peškire morate menjati svakodnevno pa ako je potreno i više puta dnevno, kako biste sprečili izlaganje bacilima ili alergijama. Peškire koje ste koristili tokom bolesti, operite na najvišoj mogućoj temperaturi, shodno uputstvu sa ušivne etikete. Većina mikroorganizama se ubija na temperaturi pranja od 60oC i više.

Peškire perite na 60 ili 90 stepeni.

Još jedno pravilo, koje bi bilo dobro da poštujete. Peškiri su uglavnom izrađeni od 100% pamuka i podnose pranje na višim temperaturama. Zato ih jednostvno možete oprati na 60 ili 90 stepeni, shodno uputstvu sa ušivne etikete.

Share News