3 načina kako da održavate i čistite dušek

  • 17.5.2017.
3 načina kako da održavate i čistite dušek

Održavanje i čišćenje dušeka je od izuzetne važnosti za zdrav i kvalitetan san. Uz pravilno održavanje, dušeku ćete produžiti životni vek a spavaćete u čistom i svežem krevetu, što je svakako veće uživanje. Iako važi zabluda da je dušek teško održavati čistim, mi  smo tu da sa vama podelimo nekoliko dobrih saveta kako da taj posao uradite jednostavno i brzo.

Premalo vremena trošimo na održavanje i čišćenje dušeka

Dušek je svakodnevno izložen prašini, grinjama, znoju, mrtvim ćelijama kože, ostacima hrane i prosipanju raznih tečnosti. Vrlo je važno da se više pažnje posveti održavanju čistoće dušeka.

Promena i vetrenje posteljine

Redovno menjanje posteljine je prvi preduslov za održavanje higijene dušeka. Posteljinu je potrebno zameniti minimum jednom u dve nedelje, jastučnicu češće, pogotovu ako se prekomerno znojite ili imate pojačan sebum na koži glave i/ili perutanje. Takođe je važno da se pokrivači i jastuci redovno provetravaju i peru. Nemojte zaboraviti da provetrite i dušek. Sklonite pokrivače, čaršave i jastuke i podignite dušek, naslonite ga na zid ili neku drugu vertikalnu površinu, otvorite širom prozore i ostavite nekoliko sati da se sve adekvatno provetri.

Čišćenje dušeka

Temeljno i redovno čišćenje dušeka je izuzetno bitno. Postupak čišćenja radite na sledeća 3 navedena načina, jer će oni doprineti tome da vaš dušek bude uvek svež i adekvatan za zdrav odmor i kvalitetno spavanje.

3 načina čišćenja

a) Redovno okrećite dušeke

Pravilno održavanje i čišćenje dušeka uključuje i redovno okretanje istog. To je posebno važno kod dušeka od pene i lateksa, ali nemojte zanemariti okretanje dušeka koji u sebi imaju džepičaste opruge.

Najmanje 2 puta godišnje okrenite dušek na drugu stranu. Takođe, preporučljivo je da barem kvartalno okrenete dušek glava-noge (rotiranje za 180o). Okretanjem dušeka ćete izbeći stvaranje izbočina i udubljenja ali i izjednačiti tragove ležanja. Kako je već prethodno navedeno, dušek rotirajte tako da donju stranu okrenete prema gore ali i na način da promenite stranu glava – noge.

b) Usisavanje dušeka

Svaka 3 meseca je poželjno dobro usisati dušek. Naravno, koristite dobar usisivač i pravilan nastavak kako bi temeljno usisali krevet i dušek. Obezbedite sebi dovoljno vremena za usisavanje i obratite pažnju na ivice dušeka, jer se tamo skuplja najviše prašine.

c) Čišćenje fleka i pranje navlake

Pokušajte očistiti fleke čim ih primetite jer se mnogo lakše skidaju dok su "sveže". U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte malo deterdženta, a zatim sunđerom nežno obrišite fleku. Fleke i neprijatne mirise možete rešiti soda bikarbonom, kojom ćete posuti krevet. Ako želite, nakon što nanesete sodu, možete krevet nakapati svojim omiljenim eteričnim uljem. Soda bikarbonu ostavite da deluje pola sata, a nakon toga temeljno usisajte dušek.

Ako vaš dušek ima navlaku koja se skida i pere, iskoristite tu prednost! Imajte na umu etiketu na kojoj se nalaze oznake za održavanje navlake. Uglavnom su navlake perive na 30 °C i 40 °C. Preporučujemo da navlake sušite na svežem vazduhu, jer se u mašini za sušenje veša navlaka zgužva  što će za posledicu imati problem vraćanja navlake na dušek. Ukoliko je u navlaku ušivena memorijska pena, taj deo nikako nemojte prati.

Share News