[3] Tajne mirnog sna: Udoban dušek

  • 6.3.2017.
[3] Tajne mirnog sna: Udoban dušek

3. tajna mirnog sna koju vam danas otkrivamo je udoban dušek. Ako dušek na kom spavate imate duže od 7 godina, svakako je vreme da ga promenite. Stari dušek nije samo neudoban već predstavlja pravi rizik od raznih bolesti, budući da se u periodu od 7 godina u njemu nakupila ogromna količina bakterija i ostalih nečistoća.

Udoban dušek

Jedan od simptoma poremećaja sna je često okretanje i promena položaja. Razlog što to radite jeste upravo neudobnost podloge na kojoj spavate.
Kao kod većine stvari u životu, ono što odgovara vama (vašim leđima, držanju i udobnosti), na specifičan način odgovara i vašem telu. Istraživanja su pokazala da i mekani dušeci mogu biti udobni, u odnosu na tvrđe dušeke. Možda vašem partneru više odgovara drugačija tvrdoća dušeka. Od velikog je značaja da poznajete svoje telo.
Ako je ikako moguće, izbegavajte dušek koji je izgubio formu i nije više ravan. Ako ste prerasli svoj stari dušek, kako po veličini tako i po udobnosti, vreme je za novi.

Dušek treba menjati nakon 7 godina upotrebe

Dušek treba menajti na svakih približno 7 godina, jer se u njemu tokom perioda od 7 godina nakupi ogromna količina prašine, odumrlog epitela (odprilike 100-200 gr godišnje), znoja, virusa, bakterija, grinja. Takođe, dušeci nakon tolikog perioda upotrebe izgube funkcionalnost, stvore se udubljenja, a ako imate dušek sa oprugama, iste najčešće počinju da žuljaju, navlaka je isprljana i pocepana.

Odaberite adekvatan, kvalitetan dušek

Kupite dušek koji će odgovarati vašoj telesnoj konstituciji, navikama spavanja i željama. Postoje dušeci od pene, latexa i džepičasti dušeci. Najčešći su dušeci od pene, srednje tvrdoće te se sve više koriste, a korisnici ih vole jer su zadovoljni njima. Ako želite dušek od prirodnih materijala, onda je za vas najbolji izbor dušek od Latexa. Latex je prirodni materijal, izuzetno elastičan, prozračen te predstavlja vrhunsku podlogu za spavanje. Dušek od latexa može da se izradi u tri tvrdoće: mekan, srednje tvrd i ekstremno tvrd, a sve u zavisnosti od težine vašeg tela.

Ako inače volite tvrde dušeke, onda će vam zasigurno odgovarati dušek od džepičastog jezgra. Pojedinačne džepičaste opruge, prilagođene su tačkama pritiska tela te omogućavaju funkciju samo onim oprugama na koje telo vrši pritisak. To je razlog zašto je kičma uvek u pravom položaju, bez obzira na položaj tela u toku sna. Ova tvrdoća se preporučuje i osobama sa prekomernom telesnom težinom.

Naravno, nemojte zaboraviti na podlogu za dušek. Letvice jedine obezbeđuju da je dušek redovno prozračen, daju mu savršenu potporu i produžavaju mu životni vek.

Ne zaboravite na visinu dušeka

Od velikog značaja za miran san je i visina dušeka. Kada donosite odluku o visini dušeka, uzmite u obzir da je viši dušek primereniji osobama krupnije konstrukcije tela jer omogućava da ramena i kukovi blago upadnu i ne stvaraju tačke pritiska između tela i podloge.

Viši dušek (18 cm i više): pruža najviše udobnosti osobama krupnije građe.

Srednja visina dušeka (16 cm): primeren najširoj populaciji.

Niži dušek (14 cm): savršen izbor kada kupujete dušek za dete i za mlađe osobe. Takođe idealno rešenje za vitke, sa manjom telesnom težinom.

Kada birate dušek odvojite vreme za to i odaberite onaj za koji smatrate da će vam pružiti maksimalnu udobnost te će vam se savrešno prilagoditi. Zasigurno će vam trebati nekoliko noći da se vaše telo navikne na novu podlogu, ali verujte da ćete posle tog perioda osetiti razliku u snu, a vaše spavanje će biti mirno. Budićete se odmorni, vedri i dobro raspoloženi. 

Share News