Kada je pravo vreme da vaš mališan dobije svoj prvi jastuk i kako ga odabrati?

  • 5.4.2017.
Kada je pravo vreme da vaš mališan dobije svoj prvi jastuk i kako ga odabrati?

Roditelji često razmišljaju na temu kada je pravo vreme da njihovo dete dobije prvi jastuk. Odgovor je: tada kada glava deteta tokom spavanja na boku nije više u ravni sa kičmom.

Jastuci kod novorođenčadi

Kada kupite komplet pokrivač i jastuk za vašu bebu, najčešće u kompletu dobijate i mali, gotovo ravan jastuk. Kod beba je taj jastuk u prvih nekoliko meseci beskoristan jer za novorođenčad jastuk uopšte nije potreban. Pod glavicu im u prvim mesecima života stavljajte složenu pamučnu pelenu. Mnoge bebe su u toku noći aktivne, mnogo se okreću i menjaju položaje spavanja pa jasutk svakako ne bi imao smisla ili bi predstavljao potencijalnu opasnost za vašu bebu. Ukoliko smatrate da je pelena mala i nedovoljna, upotrebite najniži / najtanji jastuk.

Detetov položaj glave je prvi znak potrebe za jastukom

Kako biste bili sasvim sigurni da li vašem mališanu treba jastuk ili ne, obratite pažnju na položaj njegove glave kada spava na boku. Ako glava nije u ravni sa kičmom, te "visi" u odnosu na vrat, to je znak da dete treba potporu odnosno adekvatan jastuk. Jastuk naravno ne sme biti previsok, ni suviše mekan, glavica ne sme da "upada" u jastuk.

Kako odrediti potrebnu visinu jastuka

Visinu jastuka ćete najlakše odrediti spram širine ramena vašeg deteta. To znači da jastuk treba da bude visok onoliko koliko je širok prostor između vrha ramena i vrata deteta. Pazite da ne odaberete previsok jastuk ili suviše tvrd, jer greška kod odabira može doneti detetu probleme u toku sna, bolove pri buđenju i nelagodnost.

Kakav je još jastuk adekvatan za vaše dete?

Anatomski oblikovani jastuk za mališana kome se kičma tek formira i razvija nije primeren, jer upotreba istog može doneti više štete nego koristi.

Detetu kupite jastuk kod kog će veličina i širina biti u potpunosti prilagođeni njegovoj glavi i vratu, da bi spavanje vašeg deteta bilo zdravo i udobno. Obratite pažnju i na to da jastuk bude periv te da bude izrađen od prozračenih, po mogućnosti prirodnih materijala. Savetujemo jastuk kod kog možete sami da podešavate visinu i tvrdoću, pa ga tako možete u potpunosti prilagoditi detetovim potrebama.

 

Share News