Da li znate da je u vašem jastuku više od milion grinja?

  • 6.3.2017.
Da li znate da je u vašem jastuku više od milion grinja?

Jastuk je jedan od predmeta za spavanje koje koristite svakodnevno, tako da ne bi trebalo da vam bude teško da obratite malo više pažnje na njega, u smislu kvaliteta, odabira odgovarajućeg jastuka i svakako higijene istog.

Jastuk menjajte na svake tri godine

Sigurni smo da u svom okruženju imate barem jednu osobu od koje ste čuli da ne može da se odvoji od svog jastuka, bez obzira što je isti kupljen pre mnogo godina. Jastuk nakon 3 godine gubi oblik, što posledično znači da vaš vrat, glava i kičma nemaju više adekvatnu potporu. Međutim, to nije najgore što može da vas zadesi: u jastuku se nalazi – grubo rečeno – prljavština koja može negativno da utiče na vaše zdravlje. Tu pre svega mislimo na grinje. Ako je prošlo 3 i više godina od kada ste poslednji put menjali jastuk, vreme je da izaberete novi, a stari iznesete iz spavaće sobe i iz kuće.

Šta su to grinje?

Kućne grinje su mali organizmi koji mogu da uzrokuju jake alergijske reakcije, kao što su astma, kašalj, kijanje, poteškoće u disanju ili atopijski dermatitis. Manji su od jednog milimetra, nemaju boju pa su iz tih razloga oku nevidjive. Idealna temperatura za njihov razvoj je oko 20 stepeni Celzijusovih sa nivoom vlažnosti između 70 i 80%.  U našim stanovima se nalazi više miliona grinja, najviše u jastucima, pokrivačima, jorganima, posteljini, tepisima i zavesama.

Čime se hrane grinje?

Glavna hrana grinjama je zasigurno odumrla ljudka koža – epitel. Odrasla osoba odbaci oko 1,5 g epitela dnevno. To je dovoljno za 1 milion grinja u jedoj nedelji. Deo tih grinja završi i u vašem jastuku pa imate svaku noć bliski kontakt upravo sa tim malim organizmima.

Na koji način ublažiti razvoj grinja u jasucima?

Jastuk neka vam bude suv. Grinjama je za razvoj potrebna vlaga i hrana, pa ako im to uskratite, doprinosite njihovom istrebljenju. Jastuk redovno vetrite. Birajte jastuke koji su grinjama neprirodno stanište, a to su jastuci od svile i latexa.

Redovno menjajte jastučnice, a birajte jastuk  koji je u celosti periv. Grinje ne vole čistoću, zato se pobrinite za higijenu vašeg jastuka. Ako imate jastuk koji se u celosti može prati, iskoristite tu prednost te ga perite na 40 stepeni Celzijusovih – ne više od dva puta godišnje. Ako imate perivu samo jastučnicu – navlaku od jastuka, perite je na svakih 14 dana.

Ako budete redovno brinuli o higijeni vašeg jastuka, svakako jastuke menjajte redovno, kako bi vaše okruženje u kom spavate uvek bilo čisto, zdravo te vam grinje neće upropaštavati život. O zdravom snu brinemo i mi iz Vitapura! Ovo je proleće menjanja jastuka, sa projektom „Vitapur poklanja jastuke! Poklonite ga i vi!“ širimo svest o kvalitetnom snu i adekvatnoj higijeni jastuka te o činjenici da jastuk treba da se promeni na svake 3 godine

Ne propustit prodajnu akciju: jedan jastuk kupite, drugi vam poklanjamo i još večeras legnite u novi jastuk koji odgovara baš vama.

 


Share News