Kako izabrati najbolji dušek za sebe?

  • 18.9.2017.
Kako izabrati najbolji dušek za sebe?

Kod izbora odgovarajućeg dušeka za sebe, nikada ne pravite kompromise. Kupovina dušeka je dugoročna investicija i, što je još važnije, investicija  u vaše zdravlje i kvalitetno spavanje. Da bi vam odluka o kupovini novog, odgovarajućeg dušeka bila lakša, pročitajte koji su ključni faktori na koje treba obratiti pažnju kod odabira dušeka.

1. Položaj spavanja.

Mnogi prilikom kupovine novog dušeka potpuno zanemare položaj spavanja, a to je jedan od najbitnijih kriterijuma kod odabira odgovarajućeg dušeka. Dok spavate na leđima, težina tela se ravnomerno rasporedi po celoj površini podloge, pa iz tog razloga savetujemo tvrđe dušeke jer je kičmi potreban jači oslonac. Ako spavate na boku, opterećenje se oseti u ramenima i kukovima pa se savetuju mekani i srednje tvrdi dušeci. Za spavanje na stomaku je savršena kombinacija čvrstog jezgra i mekanog gornjeg sloja. Ukoliko imate kombinovane položaje spavanja, za vas su adekvatni srednje tvrdi ili tvrđi dušeci.

2. Tvrdoća dušeka.

Ovaj deo je usko povezan sa prethodnim pasusom. Postavite sebi pitanje, na kakvom ste dušeku spavali do sada i koliko ste bili zadovoljni kvalitetom spavanja na njemu? Ako vam postojeća tvrdoća dušeka odgovara, tražite da novi dušek ima istu ili sličnu tvrdoću. Svakako savetujemo  da isprobate i dušeke drugih tvrdoća kako biste saznali šta vam najviše prija, jer možda dosadašnji dušek zapravo i nije to što vam odgovara.

3. Poteškoće sa kičmom i alergijama.

Kod bilo koje vrste problema sa kičmom, obavezno odaberite 7-zonski dušek. 7-zona obezbeđuju sedam različitih tvrdoća, a ujedno ravnomerno podupiru sve delove vašeg tela. Dušek je u lumbalnom (srednjem) delu najtvrđi te na taj način obezbeđuje savršenu potporu. U bočnom i ramenom predelu, dušek je mekši jer je pritisak tela na podlogu u ovim delovima najjači. Na ovaj način telo će dobiti savršenu potporu, a kičma će imati oblik slova S te pravilan fiziološki položaj.
Ukoliko imate poteškoće sa alergijama, odaberite dušek koji ima navlaku koja se skida i pere, a nikako vam ne savetujemo dušeke sa raznim aromama (npr. lavanda). Za osobe sklone alergijama savetujemo dušeke od latexa.

4. Materijal.

Znamo da dušeci mogu biti izrađeni od pene, lateksa i džepičastog jezgra. Dušeci od pene su najrasprostranjeniji dušeci proizvedeni od sintetičkih materijala. Od pena se koriste hladno valjane visokoelastične pene, a česta je i kombinacija sa memorijskom penom koja savršeno prepoznaje oblik tela te mu se prilagođava. Ukoliko ste pristalica prirodnih materijala, za vas je najbolji izbor dušek od lateksa. Lateks je prirodni materijal, izuzetno elastičan i primeren ljudima koji pate od alergija jer se u njemu grinje ne mogu razmnožavati. Dušeke od lateksa možete da poručite po meri, željene tvrdoće (mekano, tvrđe i izuzetno tvrdo). Svi koji vole kompaktne dušeke, zasigurno će se odlučiti za dušeke sa džepičastim jezgrom. Individualno raspoređeni džepići podupiru svaki deo tela posebno, a ova vrsta dušeka je primerena i za osobe sa prekomernom težinom.

5. Poteškoće sa prekomernim znojenjem.

Svi se znojimo jer je to prirodni proces uravnavanja telesnih funkcija. Ukoliko se noću prekomerno znojite te vam to ometa san, onda je pored svih elemenata spavanja (mokre pidžame, posteljine i svih materijala) bitan i izbor dušeka. Za sve one koji se prekomerno znoje, lateks neće biti najbolji izbor. Savetujemo dušeke sa džepičastim jezgrom jer su najprozračeniji. Džepičasto jezgro u kombinaciji za hladnom penom može biti savršen izbor za vaš idealan san.

6. Cena.

Kod izbora dušeka nikako ne gledajte samo cenu i ne birajte najjeftiniji dušek. Dušek se u proseku menja na 7 do 8 godina i zato cena ne sme biti vodilja. Morate biti svesni da trećinu života provedemo spavajući, a ostale dve trećine uveliko zavise od kvaliteta odmora u toku noći.

Ne morate kupiti najskuplji dušek, ali je poželjno da je dušek prilagođen vašim kriterijumima, navikama spavanja i naravno željama.

Morate biti svesni da izbor dušeka nije nešto o čemu se odlučuje na prvu loptu. Ukoliko se i dalje ne možete odlučiti koji dušek odabrati, na raspolaganju su vam Hitex stručnjaci koji će vam pomoći da donesete ključnu odluku u svom životu te vam olakšati put do kvalitetnog sna. 

Dušeci Hitex. Dokazano bolje spavanje. 

Pogledajte rezultate istaživanja spavanja na www.bolje-spavaj.rs

Share News