Često vam je hladno? Izaberite pokrivač od merino vune

  • 25.10.2017.
Često vam je hladno? Izaberite pokrivač od merino vune

Sigurno ste čuli za merino vunu. Za sve zimogrožljive osobe, jorgani od merino vune su nepogrešiv izbor za spavaću sobu. Svojom prirodnom bojom će se uklopiti u svaki enterijer i postarati se za lep i prestižan izgled spavaće sobe.

Pored svoj jedinstvenog izgleda i mekoće, merino vuna ima još niz drugih izvanrednih karakteristika. To je jedan od onih materijala koji nude mnoge prednosti u spavaćoj sobi, tako da je vuna jedno od najvrednijih i najcenjenijih prirodnih vlakana.  Odlikuje je izuzetna prozračenost, odlična termoregulacijska svojstva i fantastična sposobnost odvajanja vlage. To su sve karakteristike koje čine vunu stvarno jedinstvenom.

Vuna je otporna na grinje i buđ

Vunena vlakna se sastoje od proteina koji se naziva keratin, a koji sprečava akumulaciju prašine i formiranje plesni. Vuna nije sredina koja odgovara razvoju mikroorganizama (grinja i plesni), budući da svu vlagu odvaja kroz jezgro vlakna te ne predstavlja vlažnu sredinu u kojoj mikroorganizmi vole da borave.

Vuna je odličan regulator temperature

Mnogi misle da je vuna isključivo topao materijal, što nije tačno. Vuna se smatra jednom od najprozračenijih tkanina. Prozračenost je karakteristika materijala koja govori o tome  koliko je određeni materijal sposoban da provodi vazduh i toplotu, pogotovu toplotu tela. Vuna toplotu uvlači u svoja vlakna. Što je temperatura tela veća,vunena vlakna akumuliraju više toplote te je izvače na površinu. Zahvaljujući ovoj karakteristici, vuneni pokrivači imaju mogućnost da vas u hladnijim noćima prijatno greju a u toplijim mesecima prijatno hlade, odnosno regulišu temperaturu do optimalne. Naravno, teži vuneni pokrivači su primereniji za upotrebu tokom zime, dok su lakši vuneni pokrivači idealni za upotrebu tokom toplijih meseci.

Vuna dobro odvaja vlagu

Prednost vune je i u tome što tokom spavanja uklanja vlagu sa kože i oslobađa je na površinu jorgana / pokrivača. Na taj način, vaše okruženje za spavanje je suvo, čak i ako ste jedna od osoba koje se pojačano znoje tokom noći.

Jeste li znali?

  • Vuna ima približno 22% bolju mogućnost upijanja od pamuka.
  • Vuna smanjuje srčanu frekvenciju tokom spavanja, te je spavanje duboko i opušteno.
  • Vuna se smatra jedinim prirodnim vlaknom koje reguliše temperaturu dva tela tokom sna.

Vitapur nudi toplu vunenu ćebad, izrađenu u potpunosti od merino vune. 

Share News