Kako održavati proizvode od vune

  • 27.1.2017.
Kako održavati proizvode od vune

Proizvodi od vune su ponovo u modi. Od vune se izrađuju razni proizvodi kao što su čarape, kape, šalovi, rukavice, odeća, papuče, pokrivači, jastuci, naddušeci i još mnogo toga ... Održavanje vunene odeće i ostalih manjih proizvoda od vune u suštini nije komplikovano ukoliko pratimo uputstva sa ušivne deklaracije. Šta radimo sa vunenim pokrivačima, jastucima i naddušecima? Da li ih možemo prati kod kuće ili je bolje da ih odnesemo na hemijsko čišćenje?

Održavanje i nega vunenih pokrivača, jastuka i naddušeka

Pokrivači i jastuci mogu biti od vune u celosti ili je vuneno samo punjenje. Pojedine pokrivače i jastuke sa vunenim punjenjem i pamučnom navlakom možemo prati kod kuće na 30 °C – program za vunu ili ručno. Naravno, to nije obavezno jer proizvode koji imaju veće punjenje (deblji jastuci i pokrivači) nije preporučljivo prati kod kuće. Pokrivače i jastuke koji su u celosti od vune, najbolje je odneti na hemijsko čišćenje. To isto važi i za naddušeke. Proizvode koje perete kod kuće, obavezno perite sa sredstvom za čišćenje vune.

Kako biste sprečili prljanje i potrebu za pranjem vunenih proizvoda, koristite jastučnice, navlake za jorgane a kod naddušeka stavite zaštitu za naddušeke ili dušeke od 100% pamuka. Na taj način ćete proizvodima produžiti životni vek, a održavanje učiniti jednostavnijim.

Vunene proizvode treba održavati svakodnevno

Bez obzira da li imate vuneni jastuk ili pokrivač, svakodnevno ih iznosite na vazduh i svaki dan ih nežno protresite. To je način da iz vune izađe vlaga i toplota koja se akumulirala u toku noći, odnosno tokom korišćenja iste. Pokrivači i jastuci će zadržati mekoću, svežinu i prozračenost. Prilikom menjanja čaršava ili zaštite za naddušek i sam naddušek blago protresite i iznesite na čist vazduh.

Od posebnog značaja je redovno provetravanje i trešenje proizvoda od vune koji se ne smeju prati. Iznosite ih napolje u jutarnjim časovima, ali ih nikako ne izlažite direktnim sunčevim zracima. Redovnim menjanjem posteljine, proizvode ćete zaštititi od prljanja.

Još nekoliko uputstava za negu proizvoda od vune

  • Proizvode od vune koji se mogu prati, sušite na vazduhu i na ravnoj podlozi. Nemojte ih kačiti štipaljkama ili prebacivati preko kanapa jer mogu izgubiti oblik i izdeformisati se. Nemojte ih sušiti u mašini za sušenje veša jer se mogu skupiti.
  • Pokrivače, jastuke i naddušeke nikada ne peglajte. Vunene odevne predmete možete da peglate, ali na niskim temperaturama, dok su još blago vlažni ili ih peglajte preko vlažne krpe.

 

 

Share News