Šta ne smemo zaboraviti kad idemo na odmor?

  • 9.6.2016.
Šta ne smemo zaboraviti kad idemo na odmor?

Šta ne smemo zaboraviti kad idemo na odmor?

Vreme odmora je skoro pred vratima. Visoke temperature u nama bude želju za suncem, morem, šetnjom po obali, istraživanju novih destinacija. Posle napornih dana na poslu, priželjkujemo dane potpunog odmora i uživanja. Tačno je da nekoliko dana pred odmor mogu biti izuzetno stresni za pojedince. Možda to zvuči smešno, ali je svakako bolje na odmor ići dobro pripremljen.

Proverite da li imate važeće lične dokumente

Ukoliko putujete u inostranstvo, prva stvar koju morate proveriti i pripremiti su dokumenta: važeći pasoš, lična karta, saobraćajna dozvola (ukoliko putujete kolima), zeleni karton (za neke zemlje u okruženju). Ako nemate važeće lične dokumente, lako se može dogoditi da vam se odmor završi pre nego što je počeo. Pazite! Za putovanje u neke dalje zemlje, potrebno je da imate pasoš koji važi minimim 6 meseci od ulaska u zemlju.   

Zdravstveno osiguranje

Pre zasluženog odmora pobrinite se da vaš odmor bude potpun i bez neprijatnih iznenađenja, te ne zaboravite na zdravstveno osiguranje. U većini slučajeva vam neće biti potrebno, ali u slučaju neke nezgode biće vam izuzetno korisno. Osiguranje prilagodite vrsti i cilju putovanja. Odvojite malo vremena i razmislite kakvo bi osiguranje vama bilo najpodesnije.

Napravite spisak stvari koje biste poneli sa sobom

Pre odmora je dobro napraviti listu stvari koje su vam potrebne i koje želite da ponesete sa sobom. Obično je pakovanje u poslednjem trenutku i bez plana, prilično haotično pa se lako može dogoditi da zaboravimo da spakujemo nešto od stvari koje su nam neophodne na putovanju. Sadržaj kofera zavisi od lokacije na koju idete, kao i dužine odmora. Ako idete na more, sadržaj vašeg kofera će biti dosta drugačiji od onoga kada idete na planinu. Ako ostajete 7 dana, trebaće vam manje stvari nego kada ostajete 2 nedelje.

Kao obaveznu opremu, bez obzira na to da li idete na more ili na planinu, ponesite naočare za sunce, kremu za sunčanje sa zaštitinim faktorom i šešir ili pareo kako biste se sakrili od sunca u najtoplijem periodu dana.

Pobrinite se za svoje biljke, ljubimce i dom za vreme odustva

Važno je da nekoga kome verujete zadužite za čuvanje vašeg stana/kuće u periodu vašeg odsustva. Možda imate biljke koje streba zaliti, preuzeti poštu ili nahraniti ljubimce ili ih odvesti u šetnju. Neki se odlučuju da svoje ljubimce (pse i mačke) povedu sa sobom na odmor. Ako niste među njima, pobrinite se da vam ljubimci u trenutku odustva ne budu zapostavljeni. Savet: ako se odlučite da svoje ljubimce povedete sa sobom na odmor, obavezno se raspitajte da li ih hotel ili apartman u kome odsedate dozvoljavaju životinje.

Ipak, najvažnija stvar pred odmor je...

…da „raskinete“ sa svakodnevnom rutinom, dišete duboko i opušteno i krenete u letnju avanturu. Zaboravite na televiziju, računar, telefon, internet... i saživite se sa prirodom i svojim najmilijima. Jeste li nestrpljivi? I mi takođe :) Još samo maloooo :)

 

Share News