5 najpopularnijih turističkih atrakcija u Londonu

  • 12.3.2016.
5 najpopularnijih turističkih atrakcija u Londonu

London je jedan od najvažnijih poslovnih, kulturnih, političkih i edukativnih mesta na svetu. U njemu živi preko 7 miliona stanovnika, osnovan kao Londinium, središte rimske provincije Britanije, kasnije postao glavno mesto Britanske imperije. Sa preko 300 različitih nacionalnosti koje žive na području današnjeg grada, London važi za jednu od najkosmopolitskijih sredina u Evropi.

A koje su to turističke atrakcije koje ne smete propustiti tokom posete Londonu?

 

Bakingemska palata

Bakingemska palata (eng. Buckingham Palace) je dom britanskih monarha, kao i poznata turistička atrakcija Londona. Sagrađena je 1703. godine, a kralj Džordž III ju je 1762. pretvorio u ličnu rezidenciju. Dom britanskih monarha postaje 1837. godine, kada je na vlast došla kraljica Viktorija. Palata ukupno ima 755 soba. Od toga 19 spavaćih soba, 52 gostinske i kraljevske spavaće sobe, 188 soba za osoblje, 92 kancelarije i 78 kupatila.
Sa prednje strane je dugačka 108m, 120m široka i 24m visoka. Ukupna površina Palate je 77.000 kvadratnih metara. Sada se nalazi na mestu nekadašnje bašte sa dudovima koju je posadio kralj Džejms III  kako bi skupljao svilene bube. Nažalost, posadio je pogrešnu vrstu duda i proizvodnja svile nikada nije zaživela. U palati ima preko 350 satova, i to je jedna od najvećih kolekcija satova koji rade. Dva časovničara ih pregledaju svake nedelje i brinu se da funkcionišu kako treba. Pored toga, u platai su i druge dragocenosti kao što su Rembrantove i Rubensove slike. 

»Londonsko oko«

Ako želite doživeti London na pravi poseban način, i sagledati ga iz drugačije perspektive, onda je London Eye (oz. Londonsko oko) pravi za vas. Londonsko oko (eng. London Eye) poznato i pod nazivima Milenijumski točak i pod zvaničnim nazivom The British Airways London Eye je najveća panoramska vrteška na svetu. Nalazi se na južnoj obali Temze nedaleko od Vestminsterskog mosta. Točak je težak 1.700 tona, a visok 135 metara. Na konstrukciju su zakačene 32 klimatizovane kapsule koje su napravljene od stakla zbog dobrog pogleda. Svaka može da primi tridesetak osoba. Točak rotira brzinom od 0,26 m/s a prosečna vožnja traje oko 30 minuta. “Oko” je otvorio britanski premijer Toni Bler 31. decembra 1999. Međutim, otvaranje je bilo ceremonijalnog karaktera (uoči Nove godine) jer je ono stvarno počelo da u potpunosti funkcioniše tek u martu 2000.

 

Big Ben

Još jedna u nizu zanimljivih mesta koja morate posetiti prilikom putovanja u London. Big Ben je ime dobio po sir Bendžaminu Holu, koji je nadzirao rad na kuli kada se 1856. gradnja privodila kraju. Big Ben je najveća sat kula na svetu sa zvonikom. Smešten je na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Ime „Big Ben“ je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule.Ova sat kula je podignuta kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je igrađen u neogotičkom stilu a njegova visina je 96,3 metara. Prvih 61 metar kule je izgrađen od opeke obložene kamenom. Kažaljka koja pokazuje sate je  dugačka 2,7 m, a ona koja pokazuje minute  4,3 m. Samo zvono je podešeno na raličite tonove, teško je 13,8 tona i prava je turistička atrakcija.

Tower Bridge

Tower Bridge je najpoznatiji londonski most ta ujedno je i jedan od najpoznatijih na svetu. Prepoznatljiv simbol Londona u promet je pušten tek krajem 19. veka, 1894. godine. Most je prepoznatljiv po dva tornja, između kojih se na dva nivoa nalaze saobraćajnice. Donja se sastoji od dve rampe i namenjena je kombinovanom putnom i pešačkom saobraćaju, dok je gornja bila zamišljena kao pešačka alternativa za sve one koji ne žele čekati na spuštanje 'rampi' u vreme kada je most podignut kako bi omogućio prolazak brodovima. Most je mesto na kome se održava zanimljiva izložba nazvana Tower Bridge Exhibition. Međutim, ono zbog čeka posetioci najviše žele videti Tower Bridgeu jeste mogućnost posete gornjoj stazi, sa koga se pruža odličan panoramski pogled na ceo London.

Londonska kula

Jedna od najpoznatijih srednjevekovnih građevina u ljudskoj istoriji je svakako Tower of London (Londonska Kula), jedinstvena po svojoj nameni, strukturi i istoriji. Ovaj kompleks zgrada je služio kao dvorac, vojno utvrđenje, trezor, politički zatvor, astrološka opservatorija, pa čak i kao zoološki vrt.

Dvorac i tvrđava Njenog Kraljevskog Veličanstva se nalazi na severnoj obali reke Temze, u centralnom Londonu. Izgradnju je počeo Viljem I Osvajač na dan svog krunisanja 1066. godine, kao deo Normanskog osvajanja Engleske. Centar celog kompleksa, Bela kula, završena je 1078. godine. Sazidana je od belog krečnjaka iz okoline Kana u Francuskoj, po kome je i dobila ime Bela kula. Zamak se nalazi unutar starog rimskog naselja te su mnogi pisci, među kojima je bio i Vilijam Šekspir, pogrešno smatrali da je Bela kula u stvari građevina iz Rimskog doba. Zdanje je predstavljalo simbol represije nove vladajuće elite, i dominirao je nad celim tadašnjim Londonom, kao znak normanske dominacije i vlasti.

Bez obzira na to za koju se atrakciju odličite da posetite, London je jedno od najzanimljivijih mesta u Evropi. Pojavom low-cost avio kompanija, London nam je još dostupniji, pa nema razloga da ga i vi ne obiđete!
Pamučna posteljina London

Share News