5 saveta za kvalitetnije spavanje

  • 1.4.2021.
5 saveta za kvalitetnije spavanje

Uveče, kada ugasimo svetlo, telo se umiri i za približno 15-ak minuta utonemo u san. Odrasli uglavnom spavaju 7-10 sati dnevno. Nekima je potrebno manje sna tokom dana, ali to je mali procenat populacije. Premalo spavanja na dnevnom nivou, ili nekvalitetan san ima veliki uticaj na naše raspoloženje, nivo energije, kao i sposobnost da se nosimo sa svakodnevnim stresom. Većina odraslih osoba ima iskustva sa nesanicom i lošim spavanjem, a uzrok tome je u najvećem broju slučajeva stres.Iako su neke stresne situacije i problemi potpuno van naše kontrole, mi možemo promeniti svoje ponašanje te stres kanalisati drugačije. Sitne promene u našoj dnevnoj rutini takođe mogu pozitivno uticati na naš kvalitet spavanja.

1. Redovno vežbanje – bolje spavanje

Umerena telesna aktivnost 3-4 puta nedeljno poboljšava spavanje i snabdeva telo energijom tokom dana. Osobe koje redovno vežbaju imaju daleko manje problema sa slabim spavanjem. Međutim, nije preporučljivo vežbati pred spavanje, bar 3-4 sata. Tačno je da vas telesna aktivnost iscrpi i umori, li i po prestanku vežbanja u organizmu se odvijaju brzi procesi koji telu ne dozvoljavaju da se umiri i pripremi za spavanje. Zato izbegavajte vežbanje pred spavanje i dozvolite telu da se opusti. Odličan efekat se postiže tuširanjem mlakom vodom, koja će opustiti vaše mišiće i osloboditi vas napetosti.

2. Uspostavite rutinu pre spavanja i opustite se na svoj način

»Vreme je za spavanje …«. Poznata fraza, koju smo slušali u detinjstvu ali moramo priznati da smo tada i bolje spavali. Tajna kvalitetnog spavanja se skriva i u rutini. Pokušajte da u krevet idete svake večeri u približno vreme, isto važi i za buđenje i ustajanje. Približno sat vremena pred spavanje počnite da se opuštate i ne opterećujte se stvarima koje vas čekaju sutradan na to do listi. Kako to izvesti? Pročitajte knjigu, poslušajte muziku koju volite ili popijte šolju čaja. Šoljica čaja, isto kao i šolja mleka, predstavlja najprirodnije i neškodljivo sredstvo za umirenje i bolje spavanje.

3. Pazite šta jedete za večeru!

Obratite pažnju na namirnice koje ste uneli u svoje telo. Kofein i alkohol izbegavajte barem 6 sati pred spavanje i smanjite unos namirnica bogatih ugljenim hidratima i šećerom. Vaš poslednji obrok bi trebao biti najmanje sat ipo pred spavanje, da vaše telo ne bi energiju usmerilo na varenje hrane, već se opustilo i pripremilo za spavanje.

4. Postarajte se da vaša spavaća soba bude prijatna, tamna i tiha

Da bi prostor u kome spavate bio prijatniji, oslobodite ga faktora koji negativno utiču na spavanje. Obezbedite da u spavaćoj sobi nema buke, spustite zavese odnosno roletne, provetrite sobu i napunite je svežim vazduhom. Optimalna temperatura za spavanje je između 15 i 23°C.

5. Kakvo je vaše okruženje za spavanje?

Dušek treba da bude udoban. Kada spavate na dotrajalom i deformisanom dušeku, on pritiska vaše telo na pojedinim tačkama i zaustavlja cirkulaciju krvi na tom mestu. Da biste to izbegli, vi se tokom noći pomerate i prevrćete, što remeti vaš san. Zato je neophodno da imate "zdrav" i funkcionalan dušek. To važi i za jastuke. Svaki čovek ima drugačiji oblik glave, vrata i ramena a uglavnom posedujemo jastuke koji ne podupiru pravilno naše telo što prouzrokuje bolove u vratu i ramenima. Ako su vam opisani simptomi i situacije poznati, trenutak je da zamenite svoj dušek, obezbedite sebi odgovarajući jastuk i prozračen pokrivač.

Ne prihvatajte loše spavanje kao način života i ne pristajte na kompromise kada je kvalitet sna u pitanju. Kvalitetno spavanje obezbeđuje kvalitetan i zdrav život zato je vreme da naučite kako da spavate boljei živite kvalitetnije.

Share News