Jastuci nekad … i takvi nikad više!

  • 12.3.2016.
Jastuci nekad … i takvi nikad više!

JASTUCI NEKAD … I TAKVI NIKAD VIŠE!

Danas ne primećujemo male stvari, koje nas razmaze na svakom koraku. Jedan od njih je udoban, prijatan jastuk, na kome lagano utonemo u san. Ponekad to i nije tako, iako se jastuk oduvek koristio kako bi se dala pravilna potpora glavi, vratu i ramenima. Jeste li znali da su se jastuci u srednjem veku u Evropi vrlo malo koristili, a u Mesopotamiji su spavali na kamenim jastucima?

Umesto mekanog jastuka – kamen!

U Mesopotamiji, 7 hiljada godina pre Hrista, ljudi su spavali na kamenim "jastucima", a glavu izdignutu od zemlje te su na taj način štitili kosu od buba. Jastuci su bili prestiž i privilegija bogatih.

Udobniji jastuci, ali samo na kratko.

Grci i Rimljani koristili su malo udobnije jastuke. Njihovi jastuci bili su punjeni trskom, slamom ili perjem, tako da su ti jastuci pružali više udobnosti. Ovakve jastuke mogla je priuštiti samo viša klasa.

Gde su nestali?

U srednjem veku ova vrsta udobnosti je potpuno nestala. Jastuci su se retko pojavljivali, a koristili su se samo kao podloga za sedenje ili slične namene.

Jastuk od…  porculana!

U Kini se jastuk izrađen od porcelana upotrebljavao  još od ranog srednjeg veka. Iako su u Kini takođe koristili jastuke izrađene od bambusa, drveta, pa čak i bronze, najpoželjniji jastuci bili su oni izrađeni od porcelana, sa udubljenjem u obliku polumeseca.

Moderan jastuk

Trebalo je da prođe mnogo vremena, da bi se pojavili moderni, savremeni jastuci kakve danas znamo.Nadja Higl preporučuje Vitapur

Udoban, praktičan, mekan ... za sve položaje spavanja, anatomski, sa bambusovim vlaknima ... Izbor je zaista širok, ali ipak jedno pravilo važi za sve - jastuke bi trebalo zameniti najmanje svake 3 godine zbog nakupljene prljavštine. Kada ste vi poslednji put promenili svoj jastuk?

Zašto jastuk treba menjati najmanjeu roku od 3 godine?

1. Zato što za to vreme kroz njega profiltriramo u proseku čak do 30 litara znoja.

2. Zato što se u njemu nakupljaju ostaci odumrle kože, prašina i perut.

3. Zato što se u njega naseljavaju grinje koje često uzrokuju alergije.

4. Zato što se za to vreme već ulegne, a posledica je bol u vratu, te loše spavamo

Jeste li znali ...

... da samo jedna grinja može da izleže do 80 jajašaca i izluči oko 2000 fekalija i još više delimično svarenih čestica prašine i ostataka kože? Grinje mogu negativno uticati na naše zdravlje jer su uzročnik alergija.

Zato vam je potreban novi jastuk.

Share News