Kako se zaštititi od krpelja na prirodan način?

  • 2.6.2017.
Kako se zaštititi od krpelja na prirodan način?

Proleće je idealno vreme za buđenje krpelja i tada se njihov broj u prirodi povećava. Pored farmaceutskih preparata za zaštitu od krpelja, na raspolaganju su i preparati koje lako možete napraviti kod kuće ili ih već imate u svom domu. Znate li kako se adekvatno zaštititi od krpelja na prirodan način?

Krpelji izlaze na videlo u proleće, za vreme lepih i sunčanih dana, ali sunčano i suvo podneblje im ne odgovara. Najčešće ćete ih naći u vlažnim i senovitim, travnatim i šumovitim područjima, posebno na listopadnom drveću. Čak ih možete naći i u svojim vrtovima te gradskim parkovima. Četiinari ih, zbog svog eteričnog ulja, odbijaju.

Prigodna odeća i temeljan pregled tela

Kada idete u šetnju prirodom, posebno šumom, vrlo je važno odabrati odgovarajuću odeću. Nosite pantalone dugih nogavica i majice dugih rukava. Takođe možete koristiti i kapu. Kada se vratite, protresite odeću koju ste nosili, a zatim ju operite. Temeljno pregledajte sve delove tela zbog mogućih ujeda krpelja.

3 najbolja prirodna proizvoda protiv krpelja

Eterična ulja četinara i druga eterična ulja

Krpelji osećaju miris četinara, pa je njihovo eterično ulje savršen izbor. Pomešajte i nekoliko kapi jojobe ili bilo kojeg drugog ulja, nanesite na izložene delove tela pre izlaska u prirodu. Osim eteričnog ulja četinara, možete koristiti i ulje limuna, eukaliptusa, limunove trave, nane, bosiljka ili lavande. Ako imate kod kuće lavandu, uberite j i stavite u svoj džep, možete natrljati ruke i odeću njome, jer njen miris odbija krpelje.

Belo sirće

Čak se i miris sirćeta ne sviđa krpeljima. Nanesite belo sirće na vatu i namažite njim izložene delove tela. To je takođe način da se leti oslobodite od dosadnih insekata. Belo sirće je odličan izbor umesto omekšivača. Dodajte malu količinu u mašinu za pranje veša. Neutralan je i na odeći ne ostavlja miris, ali će vas sigurno braniti od krpelja.

Dalmatinski buhač

Buhač je biljka koja se u Dalmaciji već vekoma koristi protiv krpelja. Sadrži prirodni insekticid. Sadili su ga u blizini useva, kao zaštitu od insekata koji napadaju biljke. Ako niste iz Dalmacije, a želite negovati ovu biljku, zaštitite je od hladnoće i uzgajajte u zatvorenom prostoru. Proizvod od sveže biljke treba biti umetnut u alkohol, ostavite ga na sobnoj temperaturi u mraku 3-4 nedelje. Zatim ga procedite i spremite u tamnu bocu.

Prirodni proizvodi su idealni, posebno za osetljivu i nadraženu kožu. Jedini nedostatak ovih proizvoda je da se oni često moraju nanositi na telo, svakih 2 do 4 sata.

Share News