Kako se na prirodan način zaštititi od sunca?

  • 16.7.2017.
Kako se na prirodan način zaštititi od sunca?

Za vreme vrućih letnjih dana skoro je nemoguće izbeći sunčeve zrake. Kako bismo našu kožu zaštitili od sunca, neophodno je upotrebljavati kreme sa zaštitnim faktorom. Možete da upotrebite i prirodna ulja i masti, koji sadrže zaštitni faktor.

Šta zapravo znači zaštitni faktor?

Bez ozbira da li ste se namazali kremom koja u sebi sadrži zaštitni faktor, to još uvek ne znači da možete biti na suncu beskrajno dugo ili da sunčevi zraci neće izazvati opekotine. Veći zaštitni faktor ne znači da će vas krema jače zaštititi od štetnih UV zraka. Zaštitni faktor vam diktira koliko vremena možete da provedete na suncu. Na primer, zaštitni faktor 2 znači da možete da budete na suncu dva puta duže nego da niste zaštićeni. 

Biljna ulja i masti za prirodnu zaštitu od sunčevih UV zraka

Ukoliko želite da se od sunca zaštitite na prirodan način, možete posegnuti i za prirodnim biljnim uljima ili mastima. Tu pre svega mislimo na: ulje od semenki grožđa, susamovo ulje, ulje jojobe i avokada sa zaštitni faktorom 4. Nešto viši faktor ima Ši puter. Dokazano najbolje će vas zaštititi ulje pšeničnih klica i semenki maline, za  koje se pretpostavlja da imaju zaštitni faktor između 25 i 30.

Nega kože nakon sunčanja

Nakon sunčanja se preporučuje nega kože orahovim uljem, Ši uljem ili uljem semenki grožda. Uz pomoć kakao maslaca vaša koža ne samo da će lepo mirisati već ćete dobiti lepšu boju. Sve nabrojano vašoj koži predstavlja prirodni antioksidans koji sprečava starenje kože.

Recept za domaću kremu za sunčanje

Ukoliko se odlučite da sami napravite kućnu verziju kreme za sunčanje, trebaće vam:

- 50 g Ši putera
- 20 g kokosovog ulja
- 9 g pčelinjeg voska
- 10 g ulja avokada
- 10 g susamovog ulja
- 2 kašike Sofi tixa (cinka i titanijum oksida - pomažu smanjenju UV-A I UV-B zraka)
- 10-15 kapi prirodnog eteričkog ulja po želji.

Priprema je vrlo jednostavna. Iznad vodene pare istopite Ši buter, kokosovo ulje i pčelinji vosak, zatim dodajete sva ostala ulja i na kraju eterično ulje.

Savet: prirodna biljna ulja i buter koristite u ranim jutarnjim satima i u večernjim satima. Preko dana, kada je visoka temperatura, koristite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili 20. 

Share News