Kako brzo počistiti dom pred praznike

  • 19.12.2016.
Kako brzo počistiti dom pred praznike

Subota je idealan dan za sređivanje stana. Da bi vam kuća pred praznike bila cakum-pakum, čišćenje počnite još danas.

Čišćenje i sređivanje kuće je za mnoge osobe neprijatna i stresna obaveza. Kako se praznici približavaju, pritisak se samo povećava. Posao, porodica i druge dnevne obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena kako bi nam dom uvek bio besprekorno čist. Ove godine, čišćenje počnite ranije. Tako vam iznenadne posete prijatelja neće biti neprijatne.

Kako biste bili što efikasniji, najbolje je da pre sređivanja napravite spisak najvažnijih zadataka koje treba da uradite. Sigurno znate - ako sređujete sami, sve će ići mnogo sporije. Veoma je važno da poslove podelite sa ukućanima. Uključite sve članove porodice, čak i decu jer i sređivanje može da postane zabavna porodična aktivnost ako napravite odgovarajuću atmosferu. Pustite neke praznične pesme ili bilo koju muziku u kojoj uživate. Uz muziku je sve zabavnije;).

1. Usisavanje je posao koji može obaviti neko od starije dece. Samo im recite da obrate pažnju na sve ćoškove u stanu.

2. Brisanje prašine nije zahtevan zadatak, pa za to takođe može angažovati decu. Samo obratite pažnju na sitne i vredne predmete koji se lako mogu razbiti, kako ne bi nestali za čas. :) 

3. Novine, časopisi i reklamni leci obično su rasuti po kući. Samo ih sklonite na odgovarajuće mesto a one koji vam više nisu potrebni bacite u đubre.

4. Pospremanje kuhinje i kupatila naravno zahteva odrasle ruke. Ovde ćete se najverovatnije zadržati najduže, ali ako ste sistematični, neće biti većih problema i preteranog zadržavanja u ovim prostorijama. Nije neophodno sve završiti u jednom danu. Svaki dana po jedna prostorija i bićete izuzetno efikasni.

5. Nemojte žaliti stvari koje vam više ne trebaju. Uzmite kesu, obiđite stan i pokupite stvari koje više ne upotrebljavate i nisu vam od koristi. Poklonite ih nekome kome će dobro doći.

7. Čisti prozori i oprane zavese će staviti tačku na čišćenje vašeg doma. Istina, pranje prozora vam može oduzeti veći deo dana, pogotovu ako su veliki i imate ih mnogo u stanu. Takođe, nemojte se siliti da ih završite u istom danu. Ako je napolju izuzetno hladno pa se zamrzavaju spolja, očistite ih samo sa unutrašnje strane.

8. Nakon čišćenja, prostor oplemenite nekim cvećem, koje će enterijeru dodati posebnu notu svežine. Neke novogodišnje zvezde će takođe razigrati atmosferu.

Nije tako teško, zar ne?
Kada ste završili sa čišćenjem i vaš dom bude čist, možete se prepustiti uživanju u zajedničkim trenucima sa vašim najdražim osobama, ako i slasnim zakuskama kojih je svaki dom pred praznike pun.

Share News