Položaji spavanja

  • 11.3.2016.
Položaji spavanja

Položaj spavanja je položaj tela u koji se osoba namesti pre i tokom spavanja. Svaki od ovih položaja ima svoje dobre i loše strane, svako za sebe mora potražiti onaj koji mu najviše odgovara i onaj koji mu osigurava opuštajuće i udobno spavanje.

Najbolji položaj: spavanje na leđima

Spavanje na leđima sprečava bolove u vratu i leđima jer glava, vrat i kričma zadržavaju svoju  prirodan položaj. Spavanje na leđima podignutog uzglavlja idealno je za sve one koji imaju problema sa želudačnom kiselinom, jer sprečava gorušicu i smanjuje mogućnost nastanka refluksne bolesti.

Konkretno, žene bi se trebale više truditi da spavanje u ovom položaju jer se tako sprečava nastajanje bora na licu i brine se za očuvanje lepih grudi, jer grudi u tom položaju spavanja imaju odgovarajuću potporu.

Spavanje na leđima bi, ako je moguće, trebali izbegavati oni koji hrču, jer je hrkanje u tom položaju spavanje još izraženije.

Osim omiljenog položaja spavanja za udobno spavanje izuzetno je važan i jastuk.

Kakav bi bio idealan jastuk za spavanje na leđima?

Izaberite viši jastuk, koji će pružati dobru potporu glavi i vratu.
Preporučujemo: Nanosilver Classic Memory, Latex Classic i Lavanda Memory Classic

Drugi najbolji položaj spavanja: spavanje na boku

Sa gledišta efekta na naše zdravlje, spavanje na boku se preporučuje. Smanjuje hrkanje i drži kičmu u ispruženom položaju. Ako imate problema sa želudačnom kiselinom, to je osim spavanja na leđima najbolji položaj koji možete izabrati. Nedostatak spavanja na boku je da taj položaj dovodi do stvaranja bora na licu i loše utiče na lep oblik grudi, jer vrši pritisak na njihove veze.

Ako ste trudni i spavate na boku, pripazite da spavate na levom boku, jer je to idealan položaj za dobar protok krvi.

Savršen jastuk za spavanje na boku je deblji jastuk, koji će popuniti prostor iznad ramena i dati odgovarajuću potporu glavi i vratu.
Preporučujemo: Nanosilver anatomski, HealthProtect i Latex viši

Položaj koji nije baš preporučljiv: fetalni položaj ili položaj fetusa

Ako spavate sa kolenima pod bradom, u tzv. fetalnom položaju, loše strane tog položaja spavanja ćete osetiti kad se probudite ujutro, pogotovo ako već imate problema sa artritisom i bolovima u leđima i zglobovima.

Fetalni položaj smanjuje hrkanje i pogodan je u vreme trudnoće, ali nije poželjan jer sprečava dijafragmalno disanje.

Međutim, ako je položaj fetusa za vas najudobniji i u njemu spavate svaku noć, barem se pokušajte malo ispraviti tako da vaše telo tokom spavanja nije u potpunosti savijeno. A možda ćete se potruditi barem tu i tamo pokušati zaspati na leđima, ako vam šapnemo da spavanje u položaju fetusa eliminiše sve što inače donosi lepota spavanja. Mnogi taj položaj spavanja krive za bore na licu a ništa dobro ne donosi ni vašim grudima.

Za spavanje u fetalnom položaju je primeren deblji jastuk, kakav je preporučljiv i za spavanje na boku.
Preporučujemo: Nanosilver anatomski, HealthProtect i Latex viši

Najgori položaj spavanja: spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku loše utieče na kičmu, vrši pritisak na zglobove i mišiće što nadražuje nervni sistem i doživljava se kao bol, utrnulost i žmarci. Kod spavanja u tom položaju je vaša glava satima i satima okrenuta u jednu stranu. Posledice toga možda još ne osećate, ali počeće polako da se pokazuju s godinama.

Spavanje na stomaku ima i svoju dobru stranu. Ako noću hrčete i nemate problema s bolovima u vratu i leđima, spavanje na stomaku za vas je čak i poželjno, jer su u tom položaju gornji disajni putevi otvoreniji, što smanjuje hrkanje.

Ako spavate na stomaku i usprkos negativnim uticajem ovog položaja na lepou i zdravlje, te ga se ne možete odreći, pobrinite se za to da vaš jastuk bude što niži.
Preporučujemo: Lavanda Provansa, Bambus Lower Side Sleep i Cannabia Soft

Želimo vam prijatan san u položaju u kom uveče najlakše zaspite i probudite se ujutro istinski odmorni i naspavani.

Share News