13 najefikasnijih čajeva za mršavaljenje

  • 12.7.2016.
13 najefikasnijih čajeva za mršavaljenje

Sigurno ćete pomisliti da nismo pri sebi kada spomenemo čajeve u sred leta, ali normalni smo ;) Čajevi jako povoljno utiču na metaboličke procese u organizmu pa je preporučljivo konzumirati ih zokom cele godine. Našem telu prija da ima konstantnu temperaturu, pa iako nam prija rashlađivanje ledenom vodom ili limunadom, ostavimo mesta i za ove mirisne napitke.

Kako smo skinuli debelu zimsku odeću i pokazali naša izvajana tela, danas pišemo o čajevima koji su najefikasniji kod mršavljenja i čišćenja organizma, pa ćemo uz njih ostati fit celog leta, pa i godine.

1. Zeleni čaj je u Aziji poznat vekovima. Za razliku od crnih čajeva, kojii nastaju fermentacijom čajnih listića, zeleni čajevi su nefermentisani. Na ovaj način više polifenola ostane u čaju. Polifenoli su tip antioksidanta za koje se misli da štite ćelije od oštećenja DNK, koja mogu da izazovu rak i druge bolesti. Baš je polifenol sastojak koji je od čaja napravio toliko svemoćan napitak koji istraživači pokušavaju da razumeju. Crni čaj ima 3–10% polifenola, zeleni čaj čak 30–40%. Zbog visokog sadržaja polifenola, zelenom čaju se pripisuje niz korisnih svojstava, koja imuju pozitivnog efekta na zdravlje, kao što su normalizacija krvnog pritiska i smanjenje mogućnosti obolevanja od raka. 

Zeleni čaj podstiče mršavljenje jer se konzumiranjem zelenog čaja povećava upotreba kalorija, usled činjenice da polifenol povećava termogenezu (proces stvaranja toplote u organizmima). To ne znači da će vam se telo ugrejati posle šolje čaja, već da će polifenol koji uneste tokom celog dana povećavati potrošnju kalorija kod aktivnosti tela, od varenja hrane do brzog hodanja. Kofein takođe povećava potrošnju kalorija, ali u mnogo manjoj meri nego što to rade pilifenoli. Svakako, polifenol nije toliko jak da biste tokom noći, dok šaljete mejlove prijateljima, izgubili koji kilogram :)

Sigurno se pitate koja je prava mera čaja koju treba popiti tokom dana. Stručna mišljenja su podeljena po ovom pitanju. Jedni preporučuju do 10 šoljica, drugi do 3, treći od 4-5 šoljica dnevno. 

2. Žuti čaj je odličan način da se smrša preko noći. Žuti čaj je retka i skupa vrsta čaja. Proizvodi se slično kao i zeleni čaj, sa dodatim proceom oksidacije, što mu daje karakterističnu žućkastu boju. Ovaj proces žutom čaju daje ukus koji je manje opor nego kod zelenog čaja. Dokazano utiče na brže sagorevanje masti u organizmu, što ga čini najboljim napitkom u borbi protiv viška kilograma.

Istraživanja su potvrdila da žuti čaj pospešuje sagorevanje masti i povećava utrošak energije u metaboličkim procesima. Zlatno žuti napitak se proizvodi u Kini i toliko je efikasan, da redovnim konzumiranjem, nedeljneo možete izgubiti 2-3 kilograma.

3. Kineski čaj - je delimično fermentisan čaj. On pomaže mršavljenje jer podstiče sagorevanje masti, metabolizam i varenje.

4. Čaj od listova breze čisti krv i deluje diuretično.

5. Kopriva pospešuje izlučivanje suvišne vode iz tela, sprečava upale i stimuliše metabolizam.

6. Čaj od kupine deluje diuretično i pospešuje eliminaciju toksina iz organizma.

7. Zeleni ovas podstiče prirodno čišćenje i detoksikaciju organizma. Podstiče probavu.

8. Čaj od šipka daje dodatnu energiju, pospešuje razgradnju masnoća i stimuliše metabolizam.

9. Čaj od borovnice štiti želudac, olakšava probavu i štiti od infekcija.

10. Čaj od zove opušta, smiruje i daje prijatan osećaj topline. Pojačava efekte dijete.

11. Čaj od maslačka čisti krv i podstiče metabolizam.

12. Pasji trn suzbija prehlade i ubrzava razgradnju masti u telu.

13. Velika preslica štiti mokraćne kanale i bubrege. Deluje diuretski.

Share News