Gomboce sa šumskim voćem

  • 9.10.2017.

"Gomboce – ili knedle od krompir-testa, možete praviti i slane i slatke, i sa sirom i sa čokoladom, kombinovati razne dodatke, ali su meni sa voćem najukusnije! A kiselo-slatko šumsko voće: jagode, maline, ribizle, borovnice, odlične su u kombinaciji sa blagim testom od krompira. Ovoga puta sam umesto margarina, u testo dodala svinjsku mast, baš da probam hoće li nešto u ukusu izmeniti, i sad znam odgovor: nije! Super je, i slobodno je koristite za ovu poslasticu.

Predlažem vam još nešto: pošto prženje prezli sa šećerom često zna da napravi problem, zapeku se za dno tiganja ili ostave tamni sloj po površini, nabavite sebi jedan ovakav Vitapurov tiganj “od kamena”. Odličan je baš za ovakve stvari, kad treba nešto da pržite sa što manje masnoće, a ujedno dovoljno dubok da u njemu možete opušteno dinstati i kuvana jela! 

A sad recept za 15-20 knedli (gomboca):

Sastojci:

- 4 srednja krompira skuvana u ljusci pa zatim ispasirana
- 2 kašike griza
- 4 kašike brašna
- 1 kašika svinjske masti
- 2 jaja
- 2 kašike šećera

Za posipanje:
- prezle 250 gr (hlebne mrvice) 
- 3 velike kašike šećera 
- malo cimeta
- prah šećer

Za punjenje:  
- oko 300 gr voća, svežeg ili smrznutog, u zavisnosti od sezone

U krompir, skuvan pa oguljen i ispasiran, dok je još topao, umešate mast, onda dodate jaja i na kraju šećer, griz i brašno. Zamesite testo i od njega na radnoj ploči oblikujete valjak debljine 5-6 cm, koji nožem odmah isečete na jednake komade.

U svaki komad testa onako u šaci, napravite udubljenje, stavite voće i malo šećera, pa oblikujte knedlu okruglog oblika. Ako vam se testo lepi, skvasite ruke i sve radite mokrim rukama. Jako je važno knedlu lepo oblikovati i spojiti kako se u toku kuvanja ne bi otvorila.
Zato je možda najbolje, tek kad sve knedle napravite, tek onda staviti vodu u šerpu da se greje, pa kad voda provri, ubacujete gomboce da se kuvaju. Dovoljno im je 5-10 minuta, zavisi od veličine i debljine testa, da isplivaju na površinu – a to znači da su kuvane!

U tiganju na malo ulja propržite prezle (hlebne mrvice) i šećer istovremeno, dodajte cimeta po ukusu,  mešajući da se šećer ne karamelizuje i ne zagori. Nakon toga, svaku gombocu direktno iz vode u kojoj se kuvala uvaljate u proprženu masu šećera i prezli i redjate na tacnu za posluživanje! Pospite prah šećerom.  
Prijatno!"


Rosmarino kuvarica Snežana Gavrančić

Recept pripremila

Snežana Gavrančić

Kuvarica i blogerka

www.bonappetitns.com

Share News