Dimljena butkica u testu
- 22.9.2017.
"Ovu butkicu domaćice obično spremaju za Božić ili Uskrs, i peku na kiselom kupusu, ili je peku umotanu u testo sa svih strana, pa bude bukvalno kao jedna velika pogača punjena celom butkicom. Ja sam spojila te dve varijante i ispekla je kako se meni sviđalo, da mi bude sočnija i lakša za seći. I pekla sam je baš sad, jer nam se jelo masno i slasno.
U svakom slučaju odlična je, i ako imate jedan dobar pekač onda ste na dobitku, jer se u njemu najlepše ispeče.
Sastojci:
- 1 svinjska dimljena butkica težine oko 1 kg – prvo obarena pa izvađena kost
- kiselog kupusa po želji
- hlebno testo, oko 500 gr (klasično kiselo testo: brašno, voda, kvasac, so)
- lovorov list, biber u zrnu, so po ukusu
Priprema:
Na dno pekača stavite iseckan kiseli kupus, preko njega začine i obarenu butkicu, a preko butkice razvucite hlebno testo. Pokrijte je potpuno, neka slobodno deo testa upadne među kupus, neće smetati. Poklopite i stavite u rernu da se peče narednih sat vremena na 200 stepeni. Pečeno jelo ostavite da se prohladi pre jela da biste ga lakše sekli na lepu parčad.
Prijatno!"
![]() |
Recept pripremila Snežana GavrančićKuvarica i blogerka |