9 jednostavnih saveta za bolje kuvanje

  • 22.6.2017.
9 jednostavnih saveta za bolje kuvanje

Ne morate biti kulinarski stručnjak ili pohađati kurseve kuvanja. U nastavku vam nudimo devet jednostavnih saveta kako da hranu koju spremate svakodnevno učinite još ukusnijom. Uverite se i sami da ćete vrlo brzo postati pravi majstor u kuhinji.

  1. Kuhinjski nož. Pravilno držanje noža je jedna od ključnih stvari koje će vam omogućiti da brzo i efikasno seckate namirnice. Dobro pridržite dršku noža, na način da prstima primite vrh sečiva koji se nalazi do drške. Obratite pažnju na kvalitet i postojanost noža: sečivo mora biti dugačko i od nerđajućeg čelika. Hranu ćete na taj način spremati brzo i efikasno.

  2. Koristite najkvalitetnije sastojke. Sve dok ne postanete vešti u kuvanju i u sitnim kulinarskim tajnama, za početak obezbedite sebi najbolje sastojke. Originalan parmezan je po ukusu svetlosnu godinu ispred svih ostalih zamenskih sireva. Prava, kvalitetna čokolada je zasigurno boljeg ukusa od jeftinih itd. Na ovaj način, vaša jela će imati puniji, sočniji i prijatniji ukus i miris.

  3. Koristite svoje ruke. Iako na prvi pogled zvuči smešno, i te kako stoji da su ruke osetljiv i neizostavan alat kod pripremanja hrane. Samo dodirom možete da osetite da li je npr. testo dovoljno umešano, da li je kruška previše ili premalo zrela...

  4. Koristite morsku so. Morska so daje jelima bolji ukus nego obična kuhinjska so. Dozirajte prema osećaju. Prevelika doza se ne savetuje, a jela bez soli mogu biti bezukusna i prazna. Kao odlična opcija jeste i Himalajska so, koja jelima daje jednu posebnu notu.

  5. Dozvolite da sadržaj u tiganju u toku prženja diše. Tiganj u toku prženja ne pretrpavajte. Neka komadići mesa ili povrća ne budu stisnuti. Ukoliko stavite previše namirnica, temperatura tiganja će se smanjiti, stvoriće se mnogo pare, hrana neće dobiti  željenu boju. Bitno je i to da hranu pre prženja osušite, a tiganj mora biti dovoljno ugrejan.

  6. Za više ukusa smanjite tečnost. Ukus kod dinstanja mesa ili povrća možete da koncentrišete na način da nakon što završite sa dinstanjem, glavni sastav jela izvadite iz posude. Sok u kom se jelo dinstalo, koristite za deglaziranje. Kod deglaziranja (pripreme umaka od soka u kom se meso dinstalo i koje je ostalo u posudi) morate da dozvolite da pre serviranja deo količine dodatnih sastojaka (pavlaka, vino..) ispari. Na ovaj način pripremljena jela imaju mnogo bolji ukus.

  7. Pecite i kuvajte sve dok.... Nema potrebe da se precizno oslanjate na u receptu propisano vreme za kuvanje ili pečenje. Oslonite se na to da će kod „probanja jela“ ukus biti pravi, da kod pečenja meso dobije zlatno-žutu boju, a minuti su tu okvirni i određuju koliko je odprilike potrebno da jelo bude spremno. 

  8. Dodajte sok od limuna ili sirće. Skoro svakom povrću ili jelu od mesa možemo na kraju, u poslednjoj minuti spremanja hrane, dodati kap ili dve limunovog soka ili sirćeta. To će da oživi ukus samog jela.

  9. Neka meso malo odmara. Pre nego što krenete da sečete meso (pečenicu, sočnu šniclu..) ostavite da meso malo odleži. Na taj način će sok u mesu da se rasporedi baš kako treba. U suprotnom, vaše jelo od mesa može da bude suvo. 

Share News