Vodič za kupovinu jastuka

Vodic za pravilno izbiro vzgalvnika

1. Da li je kod izbora jastuka bitan položaj u kom spavam? Na boku, leđima ili na stomaku? 

Položaj vašeg tela u toku spavanja je izuzetno značajan faktor kod izbora jastuka. Osobama koje najčešće spavaju na stomaku, odgovaraće mekani jastuci. Za one koji spavaju na leđima odgovaraju srednje tvrdi jastuci, a za sve one koji najviše vole da spavaju na boku, odgovaraju jastuci koji nude čvršću potporu. 

SAVETUJEMO DA ODABERETE:

Spavanje na stomaku Preporučujemo jastuke punjene mekanim poliesterskim vlaknima, paperjem ili svilom. 
Spavanje na leđima Savetujemo jastuke punjene nešto čvršćim/gušćim punjenjem poliesterskih vlakana ili one sa kombinacijom paperja i perja. 
Spavanje na boku Savetujemo jastuke od memorijske pene i čvršćeg lateksa.

 

2. Koji oblik jastuka da odaberem? Klasičan ili anatomski odnosno ortopedski oblik? 

Oblik jastuka je takođe od velikog značaja za uspostavljanje dobrog sna. Jastuci klasičnog oblika su primereni za sve položaje spavanja. Ta vrsta jastuka je dobrodošla i ako spadate među one koji jastuk u toku noći često grle, savijaju ili podmećete.

Anatomski jastuci.

Anatomski vzglavniki

Anatomski jastuci daju optimalnu potporu glavi i vratu i odgovaraju onima koji vole da spavaju na boku ili na leđima. Savetujemo ih svima koji imaju neprijatne bolove u vratnom delu kičme ili leđima jer anatomski oblik jastuka omogućava i pruža pravilan položaj kičme u toku ležanja.

Poseban oblik savršeno podupire vrat, a posledično tome, kičma ima oblik ravne crte odnosno pravilan fiziološki položaj. Mišići vrata i pršljenovi se rasterete što omogućava miran i prijatan san. 

 

Pregled anatomskih jastuka >> 

Klasični jastuci.

Klasični vzglavniki

Klasični jastuci su primereni za sve položaje spavanja, a ujedno su nepogrešiva odluka za sve osobe koje jastuk u toku noći presavijaju, podmeću, grle... Neki klasični jastuci imaju mogućnost da oduzimanjem ili dodavanjem punjenja podešavate njihovu visinu i tvrdoću, a na taj način prilagođavate jastuk sebi i svojim navikama pa kod kupovine takve vrste jastuka, sigurno nećete pogrešiti. 

 

Pregled klasičnih jastuka >>

3. Da li je bolje spavati na jastuku punjenom veštačkim ili prirodnim materijalima? 

Sve vrste punjenja, da li su od prirodnih ili veštačkih materijala, imaju svoje prednosti, ali i mane. Idemo redom. Od punjenja zavisi tvrdoća jastuka. Cilj različitih punjenja i njihove količine jeste da svakom pojedincu nudi dobru, pravilnu potporu za udoban san, a posledično tome, budiće se odmorno i naspavano.

Bez obzira da li je jastuk punjen veštačkim ili prirodnim materijalima, svaki od njih ima svoje prednosti, a vaš izbor treba da zavisi od toga kako želite da spavate. Jastuci punjeni prirodnim materijalima nude specifičnu potporu, dok sa jastucima koji su punjeni sintetičkim vlaknima možemo da dostignemo bilo koji stepen tvrdoće i visine. Ako na primer spavate na boku, na isti način će vam potporu nuditi jastuk od memorijske pene ili od lateksa. Ako spavate na leđima, odgovaraće vam mekana sintetička vlakna ili paperje. 

Koje su to prednosti i mane prirodnih i veštačkih punjenja? Koji jastuk da odaberem? 

Prirodno punjenje Sintetičko punjenje
Meko i udobno. Udobno i toplo, lakši materijali.
Prozračeno, koža diše, sprečava prekomerno znojenje, hipoalergen. Primerena za osobe koje pate od alergija jer se u veštačkim punjenjima grinje ne mogu razmnožavati. 
Dobra potpora glavi i vratu.  Jednostavno održavanje, možete ih češće prati. *Memorijska pena se ne sme prati.

 

4. Kakva treba da bude navlaka jastuka, koja će mi najbolje odgovarati? 

Navlake jastuka su izrađene od veštačkih i prirodnih materijala ili kombinacije oba. Kao što smo se već informisali, prirodni i veštački materijali imaju svoja specifična svojstva, prednosti i mane. Kod sastava navlake jastuka treba ipak da se odlučujete za prirodne materijale jer su prozračeni, dišu, a time obezbeđuju prijatniji i udobniji san. Od prirodnih materijala koji imaju gore pomenuta svojstva izdvajamo: bambus, konoplju i svilu. Konoplja je odličan izbor za jastuke iz nekoliko razloga. 

  • obezbeđuje miris i osećaj svežine
  • prirodna otpornost na plesni i mikrorganizme
  • sama tkanina koja u sebi sadrži konoplju je otpornija i dugotrajnija
  • vremenom postaje mekanija, a da pri tom ne gubi svoja pozitivna svojstva
  • izuzetno je prozračena te omogućava da se vlaga i toplota ne zadržavaju u jastuku, a samim time spavanje je prijatnije

BambusZa kožu izuzetno prijatna bambusova vlakna odlično apsorbuju vlagu te nude potpunu udobnost svima kojima u toku noći bude vruće. 

Svila je pored svoje nežnosti i mekoće izuzetno prozračen prirodan materijal i ima svojstvo da reguliše temperaturu. Ako vam je vruće, svila pruža osećaj svežine, a kada vam je hladno, ona greje. Na taj način se održava optimalna temperatura za spavanje. 

Ako ipak želite da odaberete jeftinij jastuk, ne brinite jer i novi savremeni materijali mogu da vam pruže sličan osećaj kao da spavate na nekom od prirodnih materijala. Najbolji izbor će biti oni jastuci koji imaju poseban klimatski modul za veću prozračenost. 

5. Da li je za udoban san od značaja i visina jastuka? 

Kako oblik, tako i visina jastuka izuzetno utiču na vaš dobar san. Uopšteno to izgleda tako da su niži jastuci adekvatni ljudima sa uskim i srednje širokim ramenima, a viši jastuci za one sa širokim ramenima. Još bollje je ukoliko je položaju spavanja prilagođen i oblik jastuka. 

Jastuk za niže spavanje na boku.

Oblik i visina jastuka su prilagođeni za prosečno široka ramena te su najprimereniji za spavanje na leđima ili na boku. Na taj način vaš vrat će imati savršenu potporu. 

Jastuk za sve položaje spavanja.

Pravi izbor za sve koji spavaju na stomaku, leđima ili na boku. Jastuk kom se podešava visina i tvrdoća je primeren za udobno spavanje u svim položajima, a na taj način je obezbeđen pravilan položaj tela. 

Jastuk za visoko spavanje na boku.

Za osobe koje imaju široka ramena i najčešće spavaju na boku. Visina jastuka je prilagođena širini vaših ramena. 

Ako niste sigurni koje visine jastuka najbolje odgovara vašoj konstituciji i navikama spavanja – odaberite jastuk kom se visina i tvrdoća prilagođavaju. 

6. Kako odabrati jastuk za dete?

Kod odabira najadekvatnijeg jastuka za svoje dete morate pre svega uzeti u obzir pravilan oblik i visinu jastuka. Dečiji jastuk bi trebalo da ima poseban oblik, koji će omogućiti pravilan položaj detetovog tela. Veličina i dužina jastuka su takođe prilagođeni detetu, a ujedno jastuk mora biti spram detetove starosti i konstitucije tela. Jastuk koji birate za dete obavezno mora biti periv te izrađen od prozračenih materijala kako bi se dete na njemu osećalo udobno i spavalo najkvalitetnije. 

7. Na koje stvari treba još da se obrati pažnja kod odabira jastuka?

Svakako je poželjno da odaberete perive materijale. Neke jastuke možete da operete cele, zajedno sa punjenjem, dok je kod drugih periva samo navlaka. I jedno i drugo je dobro, jer ćete pranjem održati čisto i sveže okruženje u kom spavate.

Ako imate poteškoće sa alergijama, svakako odaberite jastuke perive na 60 stepeni.  

Ukoliko patite od nesanice, odaberite jastuk sa esencijama biljaka. Lavanda za umirujući san. Kamilica deluje pozitivno i opuštajuće. 

8. Kada znam da je vreme za kupovinu novog jastuka? 

Savetuje se da se jastuci menjaju na svake tri godine jer se u tom periodu u njemu sakupi mnogo prašine, epitela i znoja. U jastuku se nastane i grinje koje se brzo razmnožavaju i izluče na hiljade izmeta. Grinje negativno utiču na naše zdravlje jer uzrokuju brojne alergije.
Savetuje se da se jastuk menja na tri godine i iz razloga što dođe do prirodnog zamora materijala, izgube čvrstinu i formu, a to uzrokuje lošu potporu te dolazi do bolova u vratu zbog lošeg položaja glave u toku sna. Menjajte redovno jastuke jer samo jastuk „u dobroj formi“ obezbeđuje adekvatnu potporu za vrat i glavu, a pobrinuće se i za maksimalnu udobnost. Budićete se odmorni i spremni za nove izazove koje vam donosi svaki naredni dan.