Torta od belog mesa

  • 5.10.2017.
Torta od belog mesa

Teža za pripremu, ali kada je probate neće vam biti žao ni sekunde utrošenog vremena.

"Odmah da kažem: nije jeftina i prilično je kalorična, zahteva lagano dugo pečenje u rerni i strpljenje dok se potpuno ne ohladi i tek onda se seče i jede! Ali je zato fenomenalnog ukusa, neobičnog izgleda i lagana za jelo! Kad je jednom napravite i poslužite na stolu, budite sigurni da će vam gosti ili ukućani tražiti reprizu!

Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Vitapur RS, u izradi korišćen četvrtasti pekač.

Za izradu torte od belog mesa potrebno vam je:

- 2 veća bela mesa – fileti, ja sam koristila 2 mesa od 700 gr
- 350 gr sira trapista – narendati ga celog
- malo slanine isečene na listiće
- 5 jaja
- 2 kašike brašna
- 100 ml jogurta
- so, biber, susam, peršun sušeni, začin za supu

Belo meso isecite na vrlo tanke šnicle. Umutite smesu od 2 jaja, 1 kašike brašna i 100 ml vode, sipajte u nju začine: so, suvi začin za supu, biber, peršunov sušeni list (ne štedite ga, daje lepu strukturu kasnije ispečenoj torti). Izrendajte trapist u posebnoj posudi. Iseckajte slaninicu i poredjajte je na dno tepsije.

Sad sledi slaganje: svaku šniclu mesa umočite u mešavinu od jaja, zatim u rendani sir i slažite ih tako jednu po jednu u tepsiju, sve dok ih sve ne potrošite. Raspoređujte ih redom jednu do druge, drugi red mesa slažite unakrsno i sve tako do kraja. Preostali sir pospite odozgo. Prekrijte pekač aluminijumskom folijom i stavite u rernu da se peče čitav sat na 180-200 stepeni.

 

Nakon sat vremena skinite aluminijumsku foliju i prelijte meso mešavinom od preostala 2 jaja, jogurta i malo soli. Pospite susamom bogato i vratite u rernu da se zapeče. Možete sada i pojačati temperaturu, ali pazite da susam ne izgori. Dovoljno će biti 15-20 minuta i torta će biti gotova!

Ostavite je da se prohladi a nakon toga možete je staviti i u frižider, lakše i lepše će se seći.

Uživajte i prijatno! "


Rosmarino kuvarica Snežana Gavrančić

Recept pripremila

Snežana Gavrančić

Kuvarica i blogerka

www.bonappetitns.com

Share News