Saveti za jednostavno peglanje

  • 27.1.2017.
Saveti za jednostavno peglanje

Mnoge osobe se tokom peglanja opuste, dok je drugima peglanje prava noćna mora. Kako bismo vam olakšali trenutke peglanja, pročitajte nekoliko saveta kako najjednostavnije i najbrže srediti izgužvani veš. Zasigurno je tačna konstatacija mnogih da ne treba peglati sve što ste oprali. Uštedite dragoceno vreme i peglajte samo ono što se mora opeglati, ono što nosite na posao, školu ili druge obaveze van kuće.

Odeću pre peglanja navlažite

Pre peglanja odeću uvek blago nakvasite. Koristite neku prskalicu koju ćete namenski kupiti ili iskoristite neku čiji ste sadržaj potrošili. Novije pegle imaju prskalice, pa možet iskoristiti i nju. Za punjenje pegle vodom, koristite destilovanu vodu, koja nema kamenac. Ako veš sušite u mašini za sušenje veša, možete ga vlažnog izvaditi iz sušilice te ga odmah ispeglati. Pre peglanja zakopčajte svu dugmad i patent zatvarače.

Prilikom peglanja izbegnite izgužvane nabore

Prvo peglajte manje delove odeće koju peglate jer se oni ne gužvaju tako brzo.  Kod košulja je to kragna, nju prvo peglajte, zatim ispeglajte rukave, prednji  i na kraju zadnji deo košulje. Kragne peglajte sa krajeva prema unutra kako se ne bi gužvali.

Peglanje osetljivih tkanina

Na vunu i ostale osetljive tkanine uvek stavite krpu kako biste sprečili oštećenje materijala od vrele pegle. Peglu nemojte držati na maksimalnoj temperaturi već podesite spram materijala koji peglate. Nakon što ste završili sa peglanjem, odeću ne odlažite odmah u orman. Ostavite da se ohladi.

Kako održavati peglu

Od značaja je da peglu uvek držite čistom. U suprotnom, može vam se desiti da na odeći, na materijalu ostanu fleke. Nakon izvesnog vremena, na pegli se može stvoriti kamenac. Obrišite ga krpom umočenom u sirće. Ako želite da vam odeća miriše, u vodu u pegli ukapajte omiljeni miris.

Peglanje može biti zabavno

Ne verujete? Istina je da je sada hladno, ali kada je lepo, sunčano vreme, dasku za peglanje jednostavno iznesite na terasu. Peglanje uz pogled na prirodu može biti više nego prijatno i opuštajuće. Zimi dasku stavite što bliže prozoru ili terasi. Prilikom peglanja možete da gledate televiziju. Peglanje i gledanje omiljene emisije mogu biti savršena kombinacija. Zanimljiv sadržaj i brzina peglanja prosto će odagnati neprijatan osećaj pri pomisli na peglanje. Na sve to možete dodati i slušanje omiljene muzike uz koju možete zapevati te sebi vreme peglanja učiniti zanimljivim, zabavnim i veselim. 

Share News