Prosto k`о pasulj u ekspres loncu! Sa rebarcima ;)

  • 25.2.2016.
Prosto k`о pasulj u ekspres loncu! Sa rebarcima ;)

Ako se bar malo razumete u kuvanje, nikada nećete nasesti na onu staru izreku: "Prosto k`о pasulj". Ne može biti dalje od istine. Pripremanje ovog srpskog specijaliteta zahteva i vreme i umeće, a tvrdimo i iskustvo. Dok 2-3 puta potpuno ne omašite, nećete naučiti ključne stvari vezane za pripremu ovog, među nama, omiljenog jela. Kako biste uštedeli na vremenu , preporučujemo vam da pasulj kuvate u ekspres loncu Rosmarino Thermoflow.

Čorbast pasulj sa suvim rebrima

Sastojci:
-
300 gr belog pasulja - Tetovac ili Gradištanac (kada se izveštite možete kombinovati i više vrsta
   pasulja: žuti, crveni, šareni..)
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- velika šargarepa
- prema ukusu: 1 slatka ili ljuta sušena paprika
- kašika masti
- kašika belog brašna
- 300 grama isečenih suvih rebara
- začini prema ukusu: biber, lovorov list, so, malo sode
  bikarbone (smanjuje nadimanje ako ste tome skloni)

Priprema:
Očišćen i opran pasulj potopiti uveče u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije hladnom vodom, stavi na ringlu/plin i sačeka se da provri. Dok se pasulj prokuvava, pripremite ostale sastojke: iseckajte crni luk, beli luk i šargarepu. Šargarepu seći na deblje kolutove.
E onda, uzmete ekspres lonac, stavite na šporet i u njemu rastopite kašiku masti, pa dodate crni luk da se malo prodinsta. Luk malo posoliti jer će tako brže omekšati. Kad pasulj provri, ponovo se procedi i prespe u ekspres lonac gde ga čeka izdinstani luk.
Dodate vode koliko želite u zavisnosti od toga da li više volite gust ili čorbast pasulj. Dodate šargarepu, beli luk, papriku, začine i rebarca. Rebarca možete prokuvati i u drugoj posudi, pa odvojiti meso od kosti, ali, verujte, mnogo je ukusnije kada se kuvaju zajedno sa pasuljem.
Zatvorite ekspres lonac i kuvate 40 - 50 minuta.
Kada je kuvanje gotovo i bude bezbedno da otovrite lonac, pripremite zapršku: na tiganju rastopite kašiku masti, pa dodate kašiku brašna i aleve paprike po ukusu i jedan čen belog luka. Kad dodate beli luk nema daljeg prženja jer aleva paprika i beli luk daju gorčinu ako se prže zajedno.

Dodajte zapršku u pasulj i ostavite još 10ak minuta da se krčka pa onda probajte da li vam ukus odgovara.

Najbolji prilog uz pasulj je kupus ribanac ili kupus salata. Umesto hleba uzmite somun. I ništa mu više ne treba. Uživajte!
Prijatno!

Share News