New York: grad koji jednostavno morate posetiti!

  • 26.2.2016.
New York: grad koji jednostavno morate posetiti!

Već više od jednog veka, jedan od najvažnijih privrednih i finansijskih centara sveta. Njujork zbog svoje globalne dominacije u oblasti masovnih medija, politike, obrazovanja, zabave i mode klasifikuju kao alfa svetski grad. Može se reći da je Njujork grad superlativa. I ako se nađete u ovom megalopolisu, ne zaboravite da posetite neka od njegovih najvažnijih obeležja.

 

Empire State Building

Empire State Building je neboder od čak 102 sprata i nalazi se u centru Njujorka. Sagrađen je 1931. godine i jedan je od najznamenitijih oblakodera na svetu. Od terorističkih napada 11. septembra 2001. kada je porušena većina World Trade Centra, Empire State Building je vaskrsao u ponovo najvišji neboder u Njujorku i druga po visini zgrada u SAD. U njemu  je 200,000 m²  kancelarijskog i drugog korisnog prostora u rasponu na 85 spratova. Na 86. spratu je platforma iznad koje se niže 16 spratova kule na čijem se vrhu nalazi vidikovac (na 102. spratu). Empire State Building je najpopularnije mesto za turiste, koju je obišlo više od 110 miliona ljudi.

 

Kip Slobode

Kip slobode, punim imenom Liberty Enlightening the World, je spomenik Sjedinjenih Američkih Država i nalazi se na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Podugnuta je 28. oktobra 1886. na stogodišnjicu nezavisnosti SAD kao poklon francuske države Amerikancima  i predstavlja pozdrav svim posetiocima i imigrantima koji su došli u Ameriku.

 

Ground Zero

Mesto gde su stajale kule bliznakinje - Svetski trgovinski centar - bio je kompleks od sedam poslovnih objekata u južnom delu njujorškog Menhetn okruga, koji je otvoren 4. aprila 1973. godine, a uništen u terorističkim napadima 11. septembra 2001. Glavni deo se sastoji od dve faze u dubini zemljišta kao otisak od porušenih bliznakinja. Kao veliki prazan bazen vidno podseća na odsustvo, gubitak, prazninu. Bazeni su spušteni devet metara ispod nivoa trotoara. Vodopadi kaskadno prelivaju vodu kroz zidove bazena. Oko bazena su uklesana imena 2.983 žrtava napada.

 

Centralni park

Čuveni zeleni deo Njujorka Central Park, koji predstavlja savršeno mesto za beg od gradske vreve i gužve, nalazi se u središnjme delu Menhetna. Otvoren je 1876. godine i nudi brojne rekreativne i kulturne događaje. Njujorški Central Park je divna oaza zelenila u sred urbane džungle i definitivno je  jedan od najpoznatijih gradskih parkova u svetu, jer se kao pozadinska scenografija pojavljuje u brojnim filmovima i TV serijama. Iako park izgleda prirodno, on gotovo u potpunosti "veštački" To je najstariji uređen urbani park u Sjedinjenim Američkim Državama - formalni radovi su završeni 1873. godine. Central Park se može pohvaliti sa nekoliko veštačkih jezera, brojinim pešačkim stazama, rezervatom za divlje životinje, gomilom dečijih igrališta i posebno sa ogromnim zelenim površinama koje su savršene za razne sportske aktivnostima i, naravno, izležavanje na suncu.

 

Peta avenija

Njujorkška Fifth Avenue je jedna od najpoznatijih ulica na svetu. To je glavna saobraćajnica grada i povezuje Menhetn sa predgrađem Bronks. Zbog brojnih istorijskih zgrada i nekih svetski poznatih kompanija i radnji koje se nalaze u ovoj ulici, renta nekretnina je izuzetno visoka. Peta avenija smatra se simbolom bogatstva Njujorka. Iako je čitav Njujork sinonim za šoping i raj za kupovinu te povod za izreku: "Ako nešto ne možete da pronađete u Njujorku, onda to i ne postoji". Deo na Petoj aveniji, između 50. i 59. ulice smatra se shoping centrom sveta. Tu se nalazi mnoštva trgovačkih lanaca, robnih kuća i luksuznih butika najpoznatijih svetskih modnih dizajnera.

 

Šetnja preko Bruklinskog mosta

Šetnja Bruklinksim mostom u vreme izlaska ili zalaska sunca je jedno od najlepših iskustava koje možete doživeti u Njujorku. Most se dostojanstvo prostire između nebodera i vreve zaposlenog sveta i donjeg Menhetna čija je obala mirnija a atmosfera domaćinska. Most, koji je završen 1883. godine, je rezultat preciznog i elegantnog dizajna, ali iznad svega ljudskog napora i požrtvanosti.

Share News