Kaktusi - mali bodljikavi prijatelji

  • 25.2.2016.
Kaktusi - mali bodljikavi prijatelji

Kaktusi su vrlo otporne biljke, jednostavno i lako se gaje i pružaju ogromno zadovoljstvo svojiVitapur - savetim odgajivačima. Zbog činjenice da se lako održavaju, često budu prve biljke uz koje ljubitelji cveća počnu da stiču iskustvo.

Da li su kaktusi zaista toliko jednostavni za održavanje?
Da, jesu. Najveći broj vrsta kaktusa se veoma lako gaji i preživljava i u najposnijoj zemlji. Najvažnije pravilo kod odgajanja kaktusa je da kaktusi ne polivaju od oktobra do aprila, gotovo ni malo. U aprilu se biljke presađuju ako je to potrebno. Najbolji znak da je kaktusu potrebno da ga presadite je koren koji je počeo da se promalja iz rupice na dnu saksije. Mart-april je period za pripremu kaktusa za cvetanje i rast.

Šta je najvažnije pri gajenju kaktusa?
Jedna od najvažnijih stvari je da se kaktusi u aprilu iznesu na balkone, terase i u bašte i prvih Vitapur - savetinedelju dana zaštite od jakog sunca.

Da li je zemlji za kaktuse potrebno dodavati neko đubrivo i koliko često?
Nije neophodno da oplemenjujete zemlju jer su kaktusi veoma skromne i otporne biljke. Ako se redovno presađuju, đubrenje nije neophodno, a ako ih ipak želite prihranjivati, onda se to mora raditi sa specijalnom prihranom za kaktuse.

Koje je optimalno mesto za kaktuse, ako ih držimo u sobi?
Idealno mesto na prozoru gde bar 2–3 sata dnevno ima sunčeve svetlosti.

Koliko svetlosti je neophodno kaktusima?
Kaktusima je neophodna sunčeva svetlost, ali količina svetlosti zavisi od vrste kaktusa. Većina kaktusa traži veoma mnogo svetlosti, ali zato postoje vrste koje mogu da se gaje i u senci.Vitapur - saveti

Na šta bi trebalo obratiti pažnju, kako bi kaktusi stalno cvetali?
Kod klasičnih kaktusa neophodan je hladan, suv zimski vazduh. Najvažnije je ne zalivati ih preko zime, ili minimalnom količinom vode.

Da li je kaktusima potrebna specijalna zemlja?
Različitim vrstama kaktusa odgovara različita zemlja. U suštini, najvanije je prdržavati se nekih najvažnijih pravila: potrebno je napraviti mešavinu treseta ili baštenske zemlje sa krupnijim peskom. Razmera je 2:1. Preko rupice za drenažu treba staviti parče cigle ili neke mreže, kako bi se u zemlji zadržalo dovoljno vlage.Vitapur - saveti

Share News