Ideje za terasu

  • 25.2.2016.
Ideje za terasu

Samo nas par meseci deli od proleća, pa nije loš trenutak da se pozabavimo idejama o tome kako ukrasiti balkon terasu ili lođu. Ukoliko još nemate biljaka za iste, sada je pravo vreme da ih zasadite kako bi do Ideje za terasuproleća izrasle i ojačale.

Drvene palete ili gajbice od voća i povrća možete prilagoditi i uz malo truda i minimum sredstava napraviti pravu malu džunglu na terasi ili balkonu :)
Biljke oplemenjuju naš prostor, pozitivno utiču na psihu i pročišćavaju energiju. Takođe su veoma korisne u kuhinji, ukoliko se odlučite za gajenje začinskog bilja. 

Kada imamo plejadu različitih biljaka u kući, potrebno je da se o svima brinemo na odgovarajući načih, shodno potrebnim uslovima za njihov rast, cvetanje i listanje.

U kući uvek imamo nekoliko namirnica čijom reciklažom možemo pođubriti zemlju za cveće i omogućiti mu brži rast. Evo nekoliko ideja:

Ljuske od jaja

  • Dobro isperite ljuske od jaja i stavite ih na prozor ili u blizinu radijatorka kako bi se dobro osušile. Možete ih ostaviti i par dana. Što se bolje osuše, lakše ćete ih usitniti. 
  • Usitnjene ljuske poboljšavaju drenažu i dodaju optimalnu količinu kalcijuma u zemlju, što je odlično za rast biljke.
  • Usitnjene ljuske takođe sprečavaju puževe i puževe golaće da se nastanjuju u zemljištu i grickaju biljke. Kada klize preko ljuski, puževi imaju isti osećaj kako kada bismo mi hodali po slomljenom staklu. 

Soc od kafe

  • Soc od kafe takođe može da se doda direktno u zemlju. Soc je organska tvorevina pa boljšava kvalitet zemlje. Kako se bude razlagao, u zemlju će ispuštati nitrogen koji je odličan za rast biljki.
  • Soc neće nepovoljno uticati na kiselost zemlje, ali ga treba koristiti u umerenim količinama i ne preterivati. Osim naravno kod biljki kojima pogoduje kisela sredina.

Kora banane 

  • Dodavanje kore banane u zemlju je još jedan sjajan način da unapredite zemlju za cveće. Mogu se dodati direktno u zemlju, samo je potrebno iseckati ih na veoma male komade. Ovako će se lakše raspasti i postati hrana za mikroorganizme koji će dalje uraditi svoju magiju ;)
  • Ovo će stvoriti veliku količinu organskog đubriva što će doprineti tome da zemlja bude vazdušasta, sa dobom drenažom, puna korisnih crvića. Kada se raspadne, banana će zemljištu dodati savršen koktel minerala: kalcijum, megnezijum, sumpor, fosfate. 

Dakle: ne bacajte ove stvari već ih iskoristie da pođubrite svoje cveće organskim materijama.

Share News