[2] Tajne mirnog sna: Idealna temperatura

  • 27.2.2017.
[2] Tajne mirnog sna: Idealna temperatura

Prošle nedelje je bilo govora o spavaćoj sobi kao sobi predviđenoj samo za odmor, ali ovaj put donosimo nekoliko reči o idealnoj temperaturi, koja takođe pomaže u ostvarenju boljeg i mirnijeg sna.

Idealna temperatura

Kada napravite pozitivnu i prijatnu atmosferu u spavaćoj sobi, povećava se i udobnost koju osećate boraveći u njoj. Preniska ili previsoka temperatura u spavaćoj sobi može poremetiti udobnost, a kada se to dogodi, teško je vratiti se dubokom i mirnom snu. Negativan uticaj neadekvatne temperature u spavaćoj sobi, najpre osećaju osobe koje već pate od poremećaja spavanja.
Održavanje prostorije na konstantnoj i idealnoj temperaturi pomaže da utonete u san i mirno prespavate celu noć. Iako idealna temperatura u spavaćoj sobi ozavisi od osobe do osobe, možemo se složiti da je temperatura oko 24 stepena previsoka, a ispod 14 stepeni preniska. Pokušajte regulisati temperaturu između 15,5 i 21 stepen, ali opet, od vas zavisi koja je za vas „savršena“ temperatura. Ako vas često probudi drhtanje, podesite temperaturu na onu visinu koja će vam u potpunosti odgovarati.

Važna je i temperatura kreveta

Naravno, nemojmo zaboraviti da je temperatura kreveta, u kojem spavamo, vrlo bitna. Pri tome, posebnu pažnju treba obratiti na sezonske pokrivače. Letnji pokrivači su lakši i tanji, zimski su deblji i toplij, dok su pokrivači za sva godišnja doba negde između te ih možete koristiti tokom cele godine.

Celogodišnji pokrivači imaju odgovarajuće punjenje tako da vam tokom leta nije prevruće, a tokom zime vas mogu fino ugrejati. Količina punjenja je između 250 i 350 g/m² koja obezbeđuje idealnu atmosferu za prijatan san. Letnji pokrivači su tanji iz razloga jer imaju manje punjenja, negdje od 150 do 200 g/m². Zimski pokrivači su naravno deblji, jer sadrže više od 350 g/m2 punjenja, u proseku negde oko 450 g/m2. U slučaju da je Vaša soba hladnija, preporučujemo da odaberete pokrivače sa više punjenja, odnosno pokrivače koji spadaju u kategoriju zimskih. Ako u vašoj sobi vlada visoka temperatura onda bi trebalo koristiti tanji pokrivač.

Da li preferirate prirodne ili sintetičke materijale? Imate li problema sa alergijama? Od kakvog će materijala biti pokrivač, zavisi od Vaših želja i potreba. Tehnologija je toliko napredovala poslednjih godina da su i mikrovlakna postala izuzetnog kvaliteta. Tokom zime možete biti umotani u topli vuneni pokrivač, a kada se temperature povise, za vas su tu gospodin pamuk i gospođica svila.
Nikako ne zaboravite na kvalitetnu posteljinu, pogotovo onu izrađenu od pamuka, koja će vam priuštiti još veću udobnost i prozračenost.

Još nismo gotovi sa tajnama mirnog sna. :)
Zato budite uz nas u iščekivanju otkivanja još jedne tajne, sledeće nedelje.

 

Share News