Hrskave po ivicama, savršeno filovane...mmm palačinke

  • 12.3.2016.
Hrskave po ivicama, savršeno filovane...mmm palačinke

Sastojci:

125g mekog brašnarosmarino-palacinkar
prstohvat soli
1 jaje + jedno žumance
225ml mleka
kockica putera
konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
nekoliko banana

1. U velikoj činiji za miksanje, pomešajte brašno i prstohvat soli. Napravite udubljenje u centru, pa dodajte jedno celo jaje i jedno žumance. Pripremljeno mleko pomešajte sa dve kašike vode i sipajte pola količine u udubljenje sa jajetom. Izlupajte žicom ili umutite mikserom.

2. Mešajte, postepeno dodavajući mešavinu mleka i vode, dok ne dobijete kremastu, glatku masu. Izgnječen i omekšao puter dodajte u masu, pa ponovo umutite. Ostavite testo u frižideru da „odmori“ barem pola sata.

3. Zagrejte palačinkar Hot Stone na srednju temperaturu, i premažite ga puterom. Nije potrebno dodavati veću količinu.

4. Malom kutlačom sipajte testo po dnu tiganja i razvucite drevenom špatulom koju ste dobili na poklon uz palačinkar Hot Stone. Kada palačinka počne da se odlepljuje od ivica i iz sredine nestane svetli krug, vreme je palačinku okrenete. Koristite drvenu ili silikonsku špatulu kako ne biste oštetitli palačinkar. Ako biste da se uživite u ulogu profesionalca koji upravo sada snima TV emisiju o spremanju savršenih palačinki, možete ih prevrnuti i bacajući ih u vazduh. Malo koketirajte sa gledaocima :) Samo pripazite, egzibicionizam ima svoju cenu :)

5. Palačinke su najbolje kad se jedu odmah, pre nego što se ohlade, postanu gnjecave ili tvrde. Ako ih pravite za celo društvo i porodicu, pre nego što završite i sa poslednjom, držite ih ispod providne folije ili kuhinjskog ubrusa. Tako će se teže hladiti i ostati mekane.

A sada – ukusni fil mmmm.
Ako volite karamelu, ovaj preliv je pravi za vas. Potrebna vam je konzerva kondenzovanog, zaslađenog mleka, malo vremena i nekoliko banana. Da biste od kondenzovanog mleka napravili slasni Dulce de leche, potrebno je da mleko zagrejete i mešate dugo, dok ne dobijete gustu masu. Ovo može da potraje. Jednostavniji način je da na vrhu konzerve probušite 3-4 rupe, stavite konzervu u šerpu sa vodom na šporet, i kuvate je na srednjoj temperaturi oko 40 min. Tako će se sadržaj konzerve zgusnuti, bez konstantnog mešanja.
Isecite banane na tanke krugove, poređajte po palačinkama, prelijte karamelizovanim prelivom i... ostavite i nama neku :)

PRIJATNO!

 

Prijatno!

Share News