Praznični napici za hladne dane

  • 27.12.2016.
Praznični napici za hladne dane

Decembar  nije samo mesec praznične trpeze i ukusnih slatkiša, već je i mesec slasnih, toplih, zimskih napitaka. Da biste se fino zagrejali i dom vam zamirisao na prazničnu atmosferu, pobajte neki od naših predloga za ukusne zimske napitke.

Kuvano vino

Kuvano vino je definitivno napitak broj jedan, koji je jako popularan i koga ne sme da nestane. Tokom decembra na ulici ćete na svakom novogodišnjem štandiću pronaći ovaj napitak. A možete ga i sami pripremiti kod kuće. Priprema je nadasve brza i jednostavna. Potreban je litar vina i pola litre vode, deset kašika šećera, za bolji i puniji ukus možete koristiti i vanilin šećer, zatim malo karanfilića i cimeta, i slasna pomorandža koju ćete narezati na kriške i ubaciti u gotovo vino, da pusti svoju aromu. Prokuvajte i pustite da ključa do 3 minuta.

Aromatični domaći čaj

Sve ljubitelje čajeva ćemo obradovati ukusnim čajem, primamljivog mirisa. U vrelu vodu stavite osušenu koru jabuke i pomorandže (ili kore drugog sušenog voća po želji), plodove šipka, malo nane, zvezdasti anis, malo matičnjaka, polomljene štapiće cimeta, đumbir u listićima, limun i šećer po želji. Pustite da provri, procedite i čaj je pripremljen, pa ga podelite sa porodicom i prijateljima.

Vruća čokolada

Vruča čokolada je napitak kome se vesele pre svega deca, a zatim i svi sladokusci. Po prodavnicama se mogu naći najrazličitiji ukusi a mi vam predlažemo recept za domaću toplu čokoladu. Potrebno vam je 1/3 šoljice neslađenog kakaa u prahu, 3/4 šoljice šećera, prstohvat soli. 1/3 šoljice vrele vode, 3 ½ šoljice mleka, ekstrakt vanile i pola šoljice slatke pavlake. Pomešajte kakao, čećer i prstohvat soli. Dodajte vrelu vodu i zagrevajte. Zatim dodajte mleko, ali pazite da ne proključa. Skonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile i slatku pavlaku. Dobro premešajte i napitak je pripremljen. Ako želite, na toplu čokoladu dodajte umućenu slatku pavlaku i pospite rendanom čokoladom i šarenim mrvicama. 

Pomarandžin punč

Punč je odličan napitak za prazničnu atmosferu. Za pripremu punča vam je potrebno 2 dl soka od pomorandže, 1 dl belog vina, 1 dl ruma, 3 kašike meda, cimet, sok limuna, za dekoraciju iskoristite koru limuna i pomorandže. Sve pomešajte i zagrejte, ali pazite da ne provri. Punč servirajte dok je topao.

Share News