Ćufte iz rerne i pire od tikvica

  • 25.2.2016.
Ćufte iz rerne i pire od tikvica

Ćufte su jedno od omiljenih jela svake porodice. Jednostavne za pripremu, adekvatne za eksperimentisanje, uz malo mašte, svakog puta ih možete napraviti drugačije. Deca ih obožavaju jer su taman prema njihovoj meri :) 
Danas pravimo ćufte u rerni i magični pire od tikvica, sa mirođijom. Pa, da stavimo kecelju:

Sastojci za ćufte (za 4 osobe):
-  500 grama dva puta mlevenog svinjskog mesa
Rosmarino Hot Stone -ćufte
-  1 srednja glavica crnog luka

-  malo kisele vode (oko 100 ml)

-  malo maslinovog ulja

-  1 decilitar belog vina
začini: so, biber, kumin, mleveni korijander, 
   čili, beli luk u prahu i mleveni đumbir

Priprema:
Luk iseckajte na sitne komade, ubacite u posudu i zajedno sa mesom, začinima, maslinovim uljem i malo kisele vode zamesite rukama i ostavite da odstoji par sati. Može i preko noći u frižideru. Tako meso bude mnogo kompaktnije i ukusnije.
Ruke nauljite ili navlažite mlakom vodom i formirajte ćuftice koje stavite Hot Stone pekač, podmazan sa malko maslinovog ulja. Preko ćufti pospete još malo belog luka u prahu.
Stavite u rernu zagrejanu na 220 i pustite ih da se zarumene da se uhvati lepa korica. Onda ih izvadite iz rerne i u vreo pleh ulijete belo vino. A zatim i sos od paradajza koji ste u međuvremenu napravili.
Sastojci za sos:

-  2 mala struka praziluka

-  500 militara sosa od paradajza

-  1 pavlaka za kuvanje

-  1/2 kašičice meda

-  začini: so, biber, čili

Priprema:
Iseckan praziluk prodinstate na malo maslinovog ulja. Kada omekša i dobije staklenasto-providnu strukturu, dodate beli luk, a zatim i sok od paradajza i začine. Kada se sos lepo ukrčka (10 min), doda se pavlaku za kuvanje, promeša i sačeka samo da baci jedan ključ.
Rosmarino-rucakPrelijte sos preko ćuftica i vratite ih u rernu na još pola sata do 40 minuta, na 180-200 stepeni.
Dok se one krčkaju, vi pripremite ukusni pire od tikvica.
Sastojci:

-  3 tikvice srednje veličine

-  kašika malinovog ulja

-  veza mirođije

-  so, biber, mleveni kim

Priprema:

U tiganj Hot Stone uliti kašiku maslinovog ulja, 1/3 čaše vode, tek da prekrije dno. Dodati tikvice isečene grubo i poklopiti. Tikvice obariti u jako malo vode. Bariti ih svega 5 minuta, tek da omekšaju. Ubaciti sitno iseckanu mirođiju, skinuti sa vatre, posoliti i dodati malo bibera, i pola kašičice mlevenog kima. Izgnječiti viljuškom ili izmiksati štapnim mikserom. Ali ostavite da struktura bude malo "grublja", biće dekorativnije.

I šta još?
Pa PRIJATNO!
Uživajte :)



Share News