Čudesno voće: banane

  • 25.2.2016.
Čudesno voće: banane

Nije tajna da su banane izuzetno zdravo voće koje nas ispunjava energijom. Ali jeste li znali da pomažu u ublažavanju mnogih bolesti?

 1.   Top 1. na listi namirnica sportista

Banane sadrže tri različita prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu, u kombinaciji sa vlaknima. Upravo zato nam poraste nivo energije kada pojedemo bananu.

Istraživanja su pokazala da konzumacija dve banane može proizvesti dovoljno energije za 90 minuta intenzivnog treninga. Nije ni čudno da je banana voće broj jedan u ishrani sportista.

 2.    Za sreću

Banane sadrže belančevine triptopan, koje naše telo pretvara u serotonin. Serotonin je biogeni amin, neurotransmiter u neuronskim sinapsama. Serotonin je poznatiji pod nazivom „hormon sreće“, koji nas čini srećnijima i pozitivnijima.

Istraživanja su pokazala kako se osobe koje pate od depresije, osećaju daleko vedrije nakon konzumacije banane.

 3.    PMS

Zaboravite na tablete – jedite banane. Vitamin B6, koji se nalazi u banani, reguliše nivo  glukoze u krvi i pozitivno utiče na naše raspoloženje.

 4.    Protiv lošeg krvnog pritiska

Ovo jedinstveno tropsko voće sadrži dosta kalijuma, sa druge strane vrlo malo soli, što je gotovo savršen način za borbu protiv lošeg krvnog pritiska.

 5.    Pomaže kod problema sa nesanicom

Visok nivo gvožđa koji se nalazi u bananama, pomaže u proizvodnji hemoglobina u krvi i tako pomaže kod nesanice.

 6.    Za ujede komaraca

Pre nego posegnete za kremom protiv ujeda insekata, pokušajte namazati mesto ujeda unutrašnjom stranom kore od banane. Ona pomaže da se umiri svrab i otok.

 7.    Protiv zatvora

Banana je bogata vlaknima, koja pomažu u uspostavljanju normalnog rada creva i ubrzavanju metabolizma.

 8.    Za bolju koncentraciju

Istraživanja su pokazala da banane, možda zbog visoke koncentracije kalijuma, pomažu školarcima u učenju i pomažu im kod koncentracije.

 9.    Protiv mamurluka!

Jedan od najbržih načina da savladate mamurluk je napraviti banana smoothie sa medom. Banana umiruje želudac, med pomaže da se nivo šećera u krvi stabilizuje, a mleko da „nahranite“ dehidrirano telo.

 10.   Za ublažavanje gorušice!

Banane imaju antacidno dejstvo na telo. Zato, ako imate problema sa gorušicom, pokušajte pojesti bananu!

 11.   Za tegobe probavnog sistema

Banane se zbog svoje mekane strukture koriste kao dodatak ishrani za probleme sa crevima. Takođe pomažu neutralisanju prejake kiseline u želucu i smanjuju iritaciju želuca, pa se stvara zaštitni sloj oko sluznice želuca.

Banana je stvarno prirodni lek u borbi protiv raznih bolesti.
Banana sadrži ČETIRI puta više belančevina, puno ugljenih hidrata, TRI puta više fosfora i ČETIRI puta više vitamina A i gvožđa, i ostalih vitamina i minerala od recimo jabuke. Banana takođe sadrži mnogo kalijuma i upravo zbog toga banana spada među najhranjivije namirnice.

Share News