Bundeva i krem čorba od bundeve

  • 11.3.2016.
Bundeva i krem čorba od bundeve

BUNDEVA i KREM ČORBA OD BUNDEVE

U tradicionalnom isceljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama obolelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Dijetalna je hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i onima sa oboljenjem želuca i tankih creva. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba je redovnije, u većoj količini, jesti i piti njen sok. Zapaženo je da bundeva dobro deluje i na lečenje i ublažavanje psorijaze (diuretsko dejstvo). Kod zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane, bundeve sa malo paradajza i seckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba je sveže nastruganu staviti kao oblog, te držati d
uže privijenu.

KREM ČORBA OD BUNDEVE

Sastojci za 4 osobe
- oko 500 gr. očišćene bundeve

- 2 lista lovora
- 700-800 ml. pilećeg bujona ( može od kocke) 
- 1/2 kašičice kari praha
- 50 ml. neutralne pavlake
- maslinovo ulje

- malo seckanog peršuna
- so i biber
- muskatni oraščić

 Priprema (30 min):

čorba-prijatno 1. Iseckati očišćenu bundevu na kockice i pripremiti bujon.
2. U loncu na maslinovom ulju propržiti bundevu 2-3 minuta, dodati lov
orov list, naliti pilećim bujonom i kad proključa kuvati oko 20 minuta, možda malo manje ili malo više što zavisi od bundeve, ali je bitno da bude potpuno mekana.
3. Kada je bundeva kuvana izvaditi lovorov list i čorbu izmiksati blendero
m, vratiti na vatru, dodati ½ kašičice karija, biber i so, muskatni oraščić i naravno vode ako želite redju čorbu, i pustiti da provri.
4. Na kraju dodati oko 50 ml pavlake i seckani peršun, promešati i skloniti sa vatre. Ukoliko izbegavate pavlaku za kuvanje, dobru gustinu i ukus čorbe možete dobiti i dodavanjem pasiranog kuvanog krompira.

PRIJATNO :)

Share News